Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Εκδήλωση ανταλλαγής σπόρων στην Άρτα

Έγινε το Σάββατο 12 Μαρτίου η εκδήλωση ανταλλαγής ντόπιων σπόρων στον πεζόδρομο της Άρτας. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μας, είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο και στέφτηκε με επιτυχία. Συμπληρώθηκαν 212 αιτήσεις επισκεπτών και αντηλλάγησαν πάνω από 424 φακελάκια ντόπιων σπόρων. Επισκέπτες ήρθαν από τα Ιωάννινα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία και Αγρίνιο για να ανταλλάξουν και πάρουν ντόπιες ποικιλίες. Επίσης πολλοί μας πήραν τηλέφωνο μετά την εκδήλωση και ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες για να προμηθευτούν ντόπιους σπόρους.

Επίσημοι προσκεκλημένοι μας ο [...]κος Γιώργος ΚΗΠΟΥΡΟΣ από τις Σέρρες, η κα Χαρά ΣΑΪΤΗ από την Περατειά Λευκάδας και η κα Ευτυχία ΑΣΠΡΟΜΑΤΗ από την Κόρινθο όλοι τους μέλη της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ.

Μαθητές του Γυμνασίου Κομποτίου με τις ζωγραφιές τους στόλισαν την εκδήλωσή μας.

Ο κος Κηπουρός ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, 50 χρόνια καλλιεργητής χωρίς φυτοφάρμακα, λιπάσματα και κοπριά κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών. Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου του, είχε βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να καταφέρει να καλλιεργεί οπωροκηπευτικά στα χωράφια του χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα και κοπριά και να έχει καλή παραγωγή χωρίς ασθένειες και σκουλήκια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αν τα κατάφερνε θα συνέχιζε με την παραδοσιακή καλλιέργεια, αν όχι θα άλλαζε επάγγελμα. Το στοίχημα το κέρδισε και σήμερα καλλιεργεί 30 είδη λαχανικών, καρπούζια και πεπόνια χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα και κοπριά.

Για 50 χρόνια συνεργάζεται αρμονικά και με σεβασμό στη φύση, η οποία τον εμπιστεύτηκε και του ανταπέδωσε με γνώσεις που τον βοήθησαν να λύσουν όσα προβλήματα παρουσιάστηκαν.

Η κα Σαϊτη μας έφερε ποικιλίες που καλλιεργεί μαζί με τον σύντροφό της Κώστα Τσίγκο στο οικολογικό αγρόκτημά τους στην Περατειά Λευκάδας ήταν επίσης ομιλήτρια και προέτρεπε τον κόσμο να οργανωθούν και να αντισταθούν στα μονοπώλια των πολυεθνικών, οι οποίες πιέζουν για να απαγορέψουν οι κυβερνήσεις την ελεύθερη ανταλλαγή και καλλιέργεια των σπόρων.

Η κα Ασπρομάτη μας έφερε σπόρους, έντυπα και βιβλία της κοινότητας Πελίτι.

Τρίτος ομιλητής ο πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού Παύλος Χαραλάμπους που ανέλυσε τους κινδύνους που ενέχουν οι γενετικώς τροποποιημένοι σπόροι (μεταλλαγμένοι σπόροι) στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον και προέτρεψε τον κόσμο να πιέσουν την κυβέρνηση να φέρει νόμο που να κάνει υποχρεωτική την σήμανση σε όλα τα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, ότι τα ζώα ή πτηνά από τα οποία προέρχονται, δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Παράλληλα προσφερόταν φυσικός χυμός από τα πορτοκάλια της Άρτας τα οποία καλλιεργούνται χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Μετά το δεύτερο τελάρο καήκε ο αποχυμωτής με αποτέλεσμα να μοιραστούν 12 κλούβες πορτοκάλια στους επισκέπτες.

Ευχαριστούμε θερμά τους επίσημους προσκεκλημένους, την κοινότητα Πελίτι, τους Friends της Αρτας και την κα Ελένη Σκουλίδα πρόεδρο των βιοκαλλιεργτών για την πολύτιμη βοήθειά τους ως επίσης τον Δήμο Άρτας που μας παραχώρησε το οίκημα του ΣΕΣ, τον αποχυμωτή και την μικροφωνική για την εκδήλωση και όλους τους επισκέπτες.

Ο σύλλογός μας θα καταγράψει τους σπόρους που έχουν συγκεντρωθεί και θα έρθουμε σε επαφή με το τμήμα φυτικής παραγωγής των ΤΕΙ Άρτας για να δημιουργηθεί μια τράπεζα ντόπιων σπόρων στην περιοχή μας. Νεότερα επ αυτού στο μέλλον. Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ντόπιους σπόρους μπορούν να πάνε στη 11η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Σπόρων που θα γίνει το Σάββατο 30 Απριλίου 2011 στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου νομού Δράμας. Περισσότερες πληροφορίες στο www.peliti.gr

Παύλος Χαραλάμπους – Πρόεδρος Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Οι άγνωστες αντιοξειδωτικές ικανότητες της θαυματουργής κρανιάς

εφημ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Θαναση Τσιγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε θαυματουργό φυτό με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες αναδεικνύεται η κρανιά, ο ταπεινός και συχνά καταφρονημένος θάμνος της ελληνικής υπαίθρου. Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων της Νάουσας και του Εργαστηρίου Δενδροκομίας της Γεωπονικής Σχολής εμφανίζει την κρανιά και τα κράνα ως την ιδανική εναλλακτική καλλιέργεια για τους Ελληνες γεωργούς. Μετά τη [...]στέβια, τη ροδιά, την αγριοαγκινάρα, τα μύρτιλλα, το ιπποφαές, την τρούφα, η κρανιά φαίνεται πως μπαίνει με... αισιοδοξία στο λεξιλόγιο των Ελλήνων αγροτών που επενδύουν τα τελευταία χρόνια στις εναλλακτικές καλλιέργειες.

Πέντε χιλιάδες στρέμματα σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τον δρα Θωμά Σωτηρόπουλο, ερευνητή του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, καλύπτονται ήδη με τη νέα καλλιέργεια και τα περισσότερα από αυτά είναι σε ορεινές περιοχές, όπου λόγω υψομέτρου και φτωχών εδαφών μόνο η κρανιά μπορεί να ευδοκιμήσει. Η αξία του ξύλου της και η σημασία των καρπών της έχουν επισημανθεί ακόμη από την εποχή του Ιπποκράτη και στην αρχαία Ελλάδα έφτιαχναν δόρατα και βέλη από το ξύλο της, ενώ η παραδοσιακή ελληνική βοτανοθεραπεία συμπεριλαμβάνει τα κράνα στην καταπολέμηση αρκετών ασθενειών που σχετίζονται με την πέψη. Στη Μακεδονία, οι περισσότερες αγροτικές οικογένειες σήμερα παρασκευάζουν με άγρια κράνα, τέλη καλοκαιριού, με παραδοσιακή ευλάβεια κρανοποτό, ένα λικέρ που βοηθάει ιδιαίτερα στη χώνεψη.

Η πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ι. Θεριός, ο υποψήφιος διδάκτορας Α. Πετρίδης και ο ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ δρ Θ. Σωτηρόπουλος προσδίδει στην κρανιά ιδιότητες που έως τώρα δεν ήταν γνωστές. «Τα κράνα», σημειώνει η ομάδα των μελετητών, «είναι σημαντικής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η ολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα είναι υψηλότερη από κάθε άλλο φρούτο με το οποίο συγκρίθηκαν. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα φρούτα περιέχουν διάφορες αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως βιταμίνες C και Ε, καροτινοειδή και φαινολικές ενώσεις, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Η ομάδα των μελετητών εξέτασε ελληνικές ποικιλίες κρανιάς που ήδη καλλιεργούνται και τις συνέκρινε με 62 ποικιλίες από 17 είδη οπωροφόρων με τη μέθοδο FRAP. Οπως αναφέρουν, η αντιοξειδωτική ικανότητα των διαφόρων ειδών που μελετήθηκαν –με φθίνουσα σειρά– ήταν: κράνα, τζίτζιφα, κεράσια, κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα, αχλάδια, λωτοί, δαμάσκηνα, ροδάκινα, λευκά σταφύλια, ρόδια, μήλα, νεκταρίνια, ακτινίδια, κυδώνια, σύκα, βερίκοκα. Διαφοροποιήσεις βρήκαν και μεταξύ των ποικιλιών του κάθε είδους.

Πλεονέκτημα

Η κρανιά είναι ένας μακρόβιος φυλλοβόλος θάμνος ή δένδρο αυτοφυές στη Nότια Ευρώπη και στη ΝΔ Ασία. Στη χώρα μας φυτρώνει σε διάφορες ορεινές και ημιορεινές περιοχές δασικές και μη. Οι Ελληνες επενδυτές ανακάλυψαν την καλλιέργειά της κάπως καθυστερημένα. Εχουν προηγηθεί Τούρκοι, Ρουμάνοι και Σέρβοι. Αλλά διαθέτουν πλεονέκτημα, καθώς είναι καλά προσαρμοσμένη στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας. Πριν από δύο χρόνια, η κρανιά εντάχθηκε στα προωθούμενα είδη κατάλληλα για αξιοποίηση ορεινών περιοχών.

Την τελευταία πενταετία, στην Κυψέλη Ημαθίας, ένας παραγωγός, ο κ. Κ. Ντούλιας, δημιούργησε μια επιχείρηση που ασχολείται με τη δημιουργία 12 διαφορετικών λειτουργικών τροφίμων (εκχύλισμα κράνων, κομπόστα, κρανοποτό, μαρμελάδα, γλυκό, αφέψημα κ. λπ.) παραγόμενων από βιολογικό εργαστήριο στον οικισμό Ανω Κομνήνιο. Αποτέλεσμα της χρόνιας ενασχόλησης του συγκεκριμένου καλλιεργητή ήταν και η δημιουργία δύο παραγωγικών ποικιλιών στις οποίες έδωσε το όνομά του και κατοχυρώθηκαν από το Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών (CPVO).

Ροδόπη, Σέρρες, Ημαθία, Κοζάνη και Ηπειρος είναι οι περιοχές όπου καλλιεργείται συστηματικά η κρανιά. Τα προϊόντα κράνου έχουν αυξανόμενη ζήτηση στην ευρωπαϊκή βιολογική αγορά και εκτιμάται ότι η ζήτηση θα υπερβαίνει την προσφορά τα επόμενα 10 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Ντούλια, σε πλήρη ανάπτυξη των θάμνων ή δένδρων μπορεί να αποδώσουν πάνω από 1.000 ευρώ/στρέμμα.
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ενημερωτική Εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων στα πλαίσια της έκθεσης BIOLOGICA

“ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΜΙΚΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ”
Ενημερωτική Εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων
Κυριακή 13 Μαρτίου, στις 12:ΟΟ, HELEXPO
Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», Αίθουσα Β

Στο σημερινό γκρίζο τοπίο της κρίσης που έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς, η ελληνική γεωργία θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, ενόψει και της προωθούμενης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι αγρότες σε ολοένα και πιο[...] ανταγωνιστικές συνθήκες και χωρίς καμιά ουσιαστική συνδρομή από την πολιτεία μπορούν να μετατρέψουν τα μειονεκτήματα και τα προβλήματα διάρθρωσης της ελληνικής γεωργίας σε πλεονεκτήματα, με στροφή στη μικρής κλίμακας παραγωγή βιολογικών και ποιοτικών προϊόντων, με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Η προώθηση της άμεσης επαφής των παραγωγών και των καταναλωτών, με μέσα όπως οι λαϊκές (βιολογικές) αγορές παραγωγών και τα τοπικά δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών μπορούν να παρακάμψουν τους μεσάζοντες, με πολύ μεγάλο όφελος τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές, ενισχύοντας τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη.

Με σκοπό την ενημέρωση των καλλιεργητών και των καταναλωτών η Θεματική Ομάδα Γεωργίας και Τροφίμων των Οικολόγων Πράσινων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:

«Βιολογικά προϊόντα, μικρή κλίμακα, οικολογικά δίκτυα»,

η οποία θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της έκθεσης BIOLOGICA, την Κυριακή 13 Μαρτίου και ώρα 12:00 στην αίθουσα B΄ του Συνεδριακού Κέντρου “Νικόλαος Γερμανός” της HELEXPO.

Κύριοι ομιλητές θα είναι:



Ø Μιχάλης Αναστασιάδης, Γεωπόνος, μέλος της Θεματικής Ομάδας για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα των Οικολόγων Πράσινων: «Θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη Γεωργία – Κτηνοτροφία»

Ø Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ευρωβουλευτής, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεν. Μακεδονίας: «Δίκτυα Παραγωγών-Καταναλωτών»

Ø Γιώργος Δαουτόπουλος, Καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας Α.Π.Θ.: «Δημοτικοί-Συμμετοχικοί Λαχανόκηποι και Τοπικά Δίκτυα»

Ø Βασίλης Μαυρίδης, Βιοκαλλιεργητής, γραμματέας Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορ. Ελλάδος: «Λαϊκές Αγορών Βιολογικών Προϊόντων: μια Διέξοδος για τους Βιοκαλλιεργητές»

Ø Γιάννης Παναγιωτίδης, Βιοκαλλιεργητής, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά: «Οικολογική Κτηνοτροφία στην Πράξη»



Θα ακολουθήσει συζήτηση.



Για περισσότερες πληροφορίες: Τ. Γιαννιού 2310 267732

διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ 20 Μαρτίου 2011, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ

20 Μαρτίου 2011, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Η ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ διοργανώνεται με στόχο να αναδείξει τις ιδέες και τις πρακτικές ενος αυτοοργανωμένου, αλληλέγγυου και βιώσιμου κόσμου, που βασίζεται στην αυτάρκεια και τη συνεργασία. Ενός κόσμου, που σέβεται τη φύση του, και[...] προσδιορίζει τις ανάγκες του μέσα στα όρια που καθορίζονται από το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον .Σε αυτό το πλαίσιο, οι ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες συναντιούνται σε μια ολοήμερη γιορτή στις 20 Μαρτίου στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νεγρη 42), με σκοπό να προωθήσουν τη δημιουργία δομών αλληλέγγυας οικονομίας και την ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων που αφορούν στην κάλυψη των βασικών μας αναγκών, για ένα μεγαλύτερο βαθμό αυτάρκειας στην καθημερινή μας ζωή. Η γιορτή θα περιλαμβάνει έκθεση και πώληση προϊόντων, ενημερωτικές συζητήσεις, δραστηριότητες για παιδιά,συναυλίες και πρακτικά εργαστήρια, μέσα από τα οποία, χειροτέχνες και μεταποιητές θα μοιράζονται τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εκδηλώσεις για παιδιά (ολη μερα)

Πρακτικά εργαστήρια:

12:00-13:30 Παρασκεύη ψωμιού

14:00-15:30 Σπιτικό φαρμακείο απο βότανα

16:00-17:30 παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού

Συζήτηση:

18:00-20:00 Για τον ελεγχο πάνω στην τροφή μας

Zωντανή μουσική:

20:00 QILOMBO,βραζιλιάνικα κρουστά

www.quilombo.gr

21:30 SAZMAN,μουσική από τα βαλκάνια http://www.myspace.com/sazman.band/music

Για περισσότερες πληροφορίες: www.colectivakipseli.wordprees.com/ colectivakipseli@gmail.com



διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...