Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Η Ζωή αλλιώς: Οικογιορτή Μαραθώνα!

Ανάδειξη των δυνατοτήτων αυτάρκειας της τοπικής κοινωνίας. Επαφή των καταναλωτών με την Βιολογική και Φυσική καλλιέργεια

Την ευκαιρία να συνδυάσουν την εκδρομή με την[...]
περιβαλλοντική ενημέρωση θα έχουν μικροί και μεγάλοι στην 1η Οικογιορτή Μαραθώνα που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα, την Δευτέρα 25 Απριλίου μέχρι και την Πρωτομαγιά στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο αλλά και στον ευρύτερο χώρο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά. Σε μία περίοδο κρίσης, μία γιορτή, οπού η φύση έχει την τιμητική της, έρχεται να υπογραμμίσει την σημασία της εναλλακτικής σκέψης και δυνητικά να προτείνει λύσεις μέσα από εργαστήρια, συζητήσεις, προβολές, ξεναγήσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Στόχος της Οικογιορτής είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων αυτάρκειας της τοπικής κοινωνίας, των βιοκαλλιεργητών και βιοπαραγωγών, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών για τις δυνατότητες της οικολογικής γεωργίας και η αναζήτηση νέων εναλλακτικών μοντέλων οικονομίας και κοινωνικών δομών.

Ο Μαραθώνας, γνωστός τόσο για την σύνδεση του ονόματός του με το άθλημα του Μαραθωνίου δρόμου όσο και για την ιστορική μάχη που δόθηκε 2500 χρόνια πριν ενάντια στον περσικό στρατό, παραδοσιακά υπήρξε αγροτική περιοχή. Η 1η Οικογιορτή μέσω του περιεχομένου της και του προγράμματος των εκδηλώσεων που τη συνοδεύουν στόχο έχει να δώσει έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός τόπου όπως ο Μαραθώνας και τις δυνατότητες ενίσχυσης της αυτάρκειας της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Στην πρώτη αυτή διοργάνωση θα συμμετάσχουν βιοκαλλιεργητές της περιοχής του Μαραθώνα αλλά και διοργανωτές σημαντικών εργαστηρίων από άλλες περιοχές της Ελλάδας

Ανάμεσα σε άλλες δράσεις και εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης ανοικτές συζητήσεις με βιοκαλλιεργητές και κοινό, ξεναγήσεις στο Εθνικό Πάρκο και την ευρύτερη περιοχή, ποδηλατικές διαδρομές, προβολές ταινιών, μουσικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα που θα ανακοινωθούν άμεσα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης

Κάθε ημέρα τελειώνει με συζητήσεις, ζωντανή μουσική και δρώμενα…Για λεπτομέρειες και πλήρες πρόγραμμα προβολών, συζητήσεων, εργαστηρίων και άλλων εκδηλώσεων μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης που ενημερώνεται καθημερινά.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Ενδεικτικό ωράριο: 10:00-20:00

Η διοργάνωση είναι αυτοδιαχειριζόμενη, διοργανώνεται από την Ομάδα Πρωτοβουλίας 1ης Οικογιορτής Μαραθώνα, μία ανοικτή ομάδα εργασίας και δεν υποστηρίζεται οικονομικά παρά από τους συμμετέχοντες.

Στην Οικογιορτή μπορείτε να περιμένετε ότι θα βρείτε:
• πάγκους βιοκαλλιεργητών Μαραθώνα και εκπρόσωπους από άλλες περιοχές της Ελλάδας
• Ξεναγήσεις-επισκέψεις σε αγροκτήματα της περιοχής
• Εργαστήριο Κομποστοποίησης
• Εργαστήριο Φυσικής Δόμησης
• Εργαστήριο οινοποίησης χωρις συντηρητικά
• Εργαστήριο κεραμικής
• Εργαστήριο διαρκούς καλλιέργειας (Permaculture)
• Εργαστήριο σαπουνιού, κηροποιίας και βοτάνων
• ποδηλατικές διαδρομές στο Εθνικό Πάρκο και την ευρύτερη περιοχή
• Σεμινάρια, συναντήσεις και συζητήσεις ομάδων της κοινότητας και για όλους τους επισκέπτες
• Αρχαιολογικές ανασκαφές
• προβολές ταινιών (τεκμηρίωσης) οικολογικού χαρακτήρα
• Εξερεύνηση κοινωνικών κινημάτων που φέρνουν σε επαφή την τοπική παραγωγή με τους καταναλωτές
• Εξερεύνηση των δυνατοτήτων, εργαλείων και προοπτικών για την αυτάρκεια και την ενίσχυση της περιοχής
• Παρουσιάσεις Masterclass καμπάνιας ενημέρωσης για το Πάρκο
• Μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και άλλες δράσεις
• Ανταλλακτικό παζάρι
• Και άλλες παράπλευρες εκδηλώσεις

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://marathonecofestival.wordpress.com/

Eπικοινωνία και δηλώσεις συμμετοχής, στο email:

marathon.ecogathering@gmail.com

Σας περιμένουμε με χαρά!

διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

Τελικά οι Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις πλήττουν τους φτωχούς βαμβακοκαλλιεργητές της Μπουρκίνα Φάσο, ή τα συμφέροντα των Monsanto, Bayer, Syngenta, κ.λ.π. ;

Ολο και περισσότερες αφρικανικές χώρες στρέφονται στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων, δεδομένου ότι η πίεση για την παραγωγή τροφίμων εντείνεται λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Στο παρελθόν, η Νότια Αφρική ήταν η μόνη χώρα στην αφρικανική ήπειρο που καλλιεργούσε γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, βαμβάκι και σόγια.

Από το 2008 όμως, στο χορό των μεταλλαγμένων μπήκε και η Αίγυπτος με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, αλλά και η Μπουρκίνα Φάσο με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού. Σήμερα η Κένυα, η Τανζανία, η Ουγκάντα, το Μαλάουι, το Μαλί, η Ζιμπάμπουε, η Νιγηρία και η Γκάνα διεξάγουν έρευνα και δοκιμές για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.
πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=108459231 διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Σε πείσμα των καιρών, δεν έχουν λείψει αυτοί που τολμούν

Ελαιόλαδο «Ειρήνη»:
Tο βραβευμένο ελαιόλαδο της Λέσβου


Δυο δάσκαλοι απ’ το Πλωμάρι παράγουν με βιολογικές μεθόδους τo εξαιρετικό φρουτώδες ελαιόλαδο Eιρήνη, το οποίο έχει κατακτήσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Ο Νίκος και η Μύρτα Καλαμποκά, δύο δάσκαλοι από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, παράγουν και εξάγουν το δικό τους βιολογικό ελαιόλαδο από το 2008, με ετήσια παραγωγή 10 τόνων.

Με 7.000 ορεινές ρίζες, τη στήριξη από την πολύτεκνη οικογένειά τους και χωρίς καμία επιδότηση, κατάφεραν [...]
μόλις σε δύο χρόνια να αποσπάσουν 5 βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ άλλων του Biol στην Ιταλία και του Mario Solinas στην Ισπανία.

Η αγάπη για τη βιολογική καλλιέργεια και το πάθος του Νίκου τούς βοήθησαν να προχωρήσουν. Οταν το 1996 αγόρασαν τα κτήματα, όλοι τούς έλεγαν τρελούς, γιατί ήταν άγρια ρουμάνια. Λίγα χρόνια μετά, το προϊόν που βγαίνει από αυτά τα ίδια εδάφη πληροί όλα τα κριτήρια για την κατηγορία «Beyond Extra Virgin», διάκριση που αποσπούν σε διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου στην Καλιφόρνια.

«Μου δημιουργήθηκε μια ελπίδα διαβάζοντας την ιστορία τους, γιατί είναι δύο δάσκαλοι με πολύτεκνη οικογένεια που κατάφεραν τόσα πολλά. Και, βέβαια, το ελαιόλαδο που παράγουν είναι beyond extra virgin, που δείχνει πολύ προωθημένη γνώση», είπε η πανεπιστημιακός κ. Αντωνία Τριχοπούλου απονέμοντάς τους το βραβείο ποιότητας του Γαστρονόμου το 2010.

«Σε πείσμα των καιρών, δεν έχουν λείψει αυτοί που τολμούν να ποντάρουν στην πρωτοτυπία, στην ποιότητα και στην κατασταλαγμένη σοφία της παράδοσής μας», τόνισε ο κ. Καλαμποκάς, δικαιολογώντας έτσι την επιτυχία τους.

Εχοντας αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στην εγχώρια αγορά, διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους σε εξαγωγές στη Δανία και τη Νορβηγία. Στην Ελλάδα το ελαιόλαδο πωλείται σε δύο καταστήματα στη Λέσβο, σε ένα κατάστημα στην Άνδρο και σε ένα εξειδικευμένο μαγαζί με βιολογικά προϊόντα στη Θεσσαλονίκη, ενώ μπορεί κανείς να το παραγγείλει και από τους ίδιους.

Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες του ελαιολάδου Ειρήνη: Νίκος Καλαμποκάς, Πλωμάρι Λέσβου, τηλ.: 22520-32.875.
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Η τροφή ως μια πολιτική πράξη

Σεμινάριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας στις 8-9/4/2011

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας οργανώνει για τους πολίτες της περιοχής ευθύνης του, ένα σεμινάριο για την τροφή. Η σχετική ανακοίνωση στον δικτυακό τόπο του ΚΠΕ Νάουσας αναφέρει αναλυτικά:

Ζούμε και καιρούς χαλεπούς. Δύσκολα τα φέρνει βόλτα η ελληνική οικογένεια. Η φτώχεια προ των πυλών. Ζούμε όμως και σε ένα τόπο πλούσιο, σε ένα τόπο που [...] έθρεψε για χιλιάδες χρόνια τα παιδιά του και μπορεί να θρέψει άλλα τόσα κι ακόμη περισσότερα. Τι χρειάζεται η ζωή για να διατηρηθεί νερό, οξυγόνο και στέγη; Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να νιώσει ευτυχία; Ζεστασιά, τροφή και αγάπη. Ας μιλήσουμε για τροφή. Τροφή της ψυχής και του σώματος. Η τροφή είναι σαν την αγάπη μπορούμε να μάθουμε πολλά απ’ αυτήν, αλλά δεν θα την καταλάβουμε αν δεν τη νιώσουμε. Η τροφή είναι ένας τρόπος έκφρασης, μια ένδειξη σεβασμού στη μνήμη, στον πολιτισμό, στον άνθρωπο, στη Γη. Πάνω απ’ όλα, η τροφή είναι ό,τι πραγματικά είμαστε, ανεξάρτητα από τις διαφορές που χαρακτηρίζουν τις ταυτότητές μας. Σήμερα, το να αποκαταστήσουμε την τροφή στο φυσικό πρωταρχικό ρόλο της, είναι μία πράξη με μεγάλη πολιτική σημασία. Ως ένα βαθμό είναι μια επαναστατική πράξη.

Έχετε κουραστεί να αγοράζετε τυποποιημένα τρόφιμα χωρίς άρωμα και γεύση, να πίνετε το ίδιο «αδιάφορο» κρασί και να τρώτε στα γρήγορα χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες; Μήπως θυμώνετε στη σκέψη ότι στον τόπο μας, όπου οι ρίζες της γευστικής παράδοσης είναι τόσο βαθιές, οι τοπικές κουζίνες έχουν μπει στο περιθώριο, χάριν του φαστ φουντ και του «πρόχειρου» φαγητού; Εάν ναι, τότε μάλλον σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι στη χώρα μας δραστηριοποιείται ένα «οικο-γαστρονομικό» κίνημα, το Slow Food (=βραδυφαγία), η κυριότερη αποστολή του οποίου είναι η διάσωση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης. Μέλη του δεν είναι μόνο οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, αλλά και όσοι αγαπούν το καλό φαγητό και τις ξεχωριστές γεύσεις. Η Αλεξάνδρα Μπιτζαράκη από την Κρήτη θα μας μιλήσει για τους βραδυφάγους αυτούς που εκτιμούν και σέβονται τα υλικά και τιμούν με ευλάβεια το γαστρονομικό ποίημα.

“Money makes the world go around” λένε… Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό και το ζήτημα της τοπικής οικονομίας. Η τοπική οικονομία είναι αλληλένδετη με τους ανθρώπους (εργαζόμενους/εργοδότες/καταναλωτές), αλλά και με το περιβάλλον (αντοχές/φυσικοί πόροι)

Για να υπάρχει βιώσιμη και αειφόρος οικονομία που να σέβεται και να μετρά όλα τα παραπάνω χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, μπούσουλας, γενική κατεύθυνση. Αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται να κρατάμε μια κάποια ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που εισάγουμε και σε εκείνα που εξάγουμε. Και αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους, προϊόντα και χρήματα. Καταναλώνοντας προϊόντα, από το μέρος μας χτυπάμε τους μεσαζόντες. Είναι και πολιτικό το θέμα. Όπως και στην πολιτική όσο περισσότερη άμεση δημοκρατία υπάρχει τόσο λιγότερη γραφειοκρατία, αυθαιρεσία, διαφθορά και επαγγελματίες πολιτικοί.

Το μικρό, το τοπικό, είναι όμορφο όχι μόνο γιατί εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα, αλλά και γιατί είναι ελέγξιμο στα περιβαλλοντικά λάθη και ατυχήματα. Όσο απομακρυνόμαστε από την κοινότητα, τόσο χειροτέρα γίνονται τα πράγματα. Και όχι σίγουρα φθηνότερα. Γιατί μπορεί οι μεγάλες μονάδες συγκέντρωσης και διάθεσης να ρίχνουν το κόστος, αλλά το κέρδος το μοιράζονται όλοι εκείνοι που παρασιτούν σε βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή.

Η μεγαλύτερη απόλαυση είναι το ζεστό αυγό από το κοτέτσι μου, τα λαχανικά από τον κήπο μου, να δίνω σε φίλους αυτό που μου περισσεύει και να μου δίνουν αυτό που περισσεύει σε αυτούς.

Στις ΗΠΑ τους αποκαλούν «Locavores» κι έχουν ανακαλύψει τον τρόπο ώστε να «πολεμήσουν» τις υψηλές τιμές των τροφίμων στα ράφια. Στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ονομάζονται «τοποφάγοι» και να αντιμετωπίζουν το «δαίμονα» της οικονομικής κρίσης με όπλο… την τσάπα κι άλλα γεωργικά εργαλεία. Ένας εκπρόσωπος τους θα μας μιλήσει για το κίνημα των Τοποφάγων. Ο κύριος Φωτόπουλος Φώτης θα μας μιλήσει για την προσπάθεια που γίνεται μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ποιότητα και ασφάλεια στη διατροφή σημαίνει υγεία. Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν εισβάλει στην καθημερινή μας διατροφή. Τι είναι όμως οι γεννητικά τροποποιημένοι οργανισμοί; Σε ποια τρόφιμα συναντάμε τα γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά; Μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον; Για να απαντήσουμε σ’ αυτά τα ερωτήματα που απασχολούν ίσως όχι την πλειονότητα των πολιτών -αν και θα έπρεπε- θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο Κόσμος κατά την Monsanto» και ο Γιώργος Μπλιώνης εκπρόσωπος των Οικολόγων – Πράσινων θα συντονίσει τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Στο κτήμα «Δαλαμάρα» θα μιλήσουμε και για τη βιοδυναμική καλλιέργεια, μια οικολογική γεωργία που λαμβάνει υπόψη της πέραν των φυσικών παραγόντων και αφανείς δυνάμεις στη φύση, που παίζουν σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες της ζωής, την υγεία και ευρωστία των φυτών αλλά και των γεωργικών ζώων. Θα γνωρίσουμε τα δώρα του Μακεδονικού αμπελώνα, θα γευτούμε το θεϊκό κρασί συνοδεύοντας το με παραδοσιακά τυριά του τόπου μας. Τυρί και κρασί εις «γάμου κοινωνίαν» λοιπόν, ενώ ο κύριος Τρεμπελής θα μας μιλήσει για την τέχνη της δημιουργίας του τυριού, ενός προϊόντος που ιστορία του ξεκινά 8000 χρόνια πριν.

Δυστυχώς η Ελλάδα υπολείπεται σε γευστική κουλτούρα της Γαλλίας, Ιταλίας και της Ισπανίας, εκεί που το κρασί και το πιάτο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Η γαστρονομία δεν σημαίνει λεφτά αλλά απόλαυση. Είναι κάτι που ευχαριστεί και δε σε χορταίνει απλώς, θα μας πει η κυρία Τσιχλάκη Θάλεια από το Gourmet της εφημερίδας το Βήμα. Μαζί της θα μαγειρέψουμε με ντόπια υλικά ενδιαφέρουσες συνταγές και θα τις γευτούμε όλοι μαζί συζητώντας για τη γεύση, το άρωμα και την αισθητική του φαγητού.

Το σεμινάριο μας θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Απριλίου. Ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώνει τις εργασίες του με το δείπνο του Σαββάτου.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες να συμμετάσχουν παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με την ομάδα του ΚΠΕ στο τηλ. 2332025111 για να δηλώσουν συμμετοχή.



Πρόγραμμα σεμιναρίου

«Η τροφή ως μια πολιτική πράξη«

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011.

Χώρος: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας

17.30 – 18.00 Έναρξη – Παραλαβή φακέλων – Καλωσόρισμα, Καφές

18.00 – 18.10 Μεταλλαγμένα αλήθειες και ψέματα: Μπλιώνης Γιώργος

18.15 – 19.00 Προβολή ντοκιμαντέρ: «Ο κόσμος κατά τη Μονσάντο»

19.00 – 20.00 Συζήτηση. Συντονιστής: Μπλιώνης Γιώργος

20.00 – 20.30 Δείπνο

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011.

Πρωί: Επίσκεψη στο κτήμα «Δαλαμάρα».

10.00 – 11.00 Γνωριμία με τον ελληνικό αμπελώνα: Δαλαμάρας Κωνσταντίνος

11.00 – 12.00 Βιοδυναμική καλλιέργεια στον ελληνικό αμπελώνα: Δαλαμάρας Γιάννης

12.00 – 12.30 Ο νόστιμος κόσμος των ελληνικών τυριών: κ. Τρεμπελής

12.30 – 13.30 Κρασί και τυρί σχέσεις έρωτα: γευσιγνωσία

Απόγευμα: ΚΠΕ Νάουσας

17.30 – 18.00 Slow food – Fast food: Επιλογές ζωής: Αλεξάνδρα Μπιτζαράκη

18.00 -18.30 Τοπική κουζίνα. Τρόπος ανάδειξης της Ναουσαίικης κουλτούρας: Τσιχλάκη Θάλεια

18.30 – 21.00 Εφαρμογή στην πράξη: Μαγειρική, η τέχνη της ζωής. Υπό την καθοδήγηση της Θάλειας Tσιχλάκη



Αίτηση συμμετοχής για το σεμινάριο μπορείτε να βρείτε και εδώ.
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...