Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

3η Πανθεσσαλική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

Με τις ρίζες της στην Πανελλήνια Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, που ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της χώρας εδώ και 19 χρόνια, διοργανώνεται και φέτος, για 3η συνεχόμενη χρονιά, η Πανθεσσαλική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου, στην παραλία του Βόλου, από τις 5 μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου 2012.

Παράλληλα θα τονιστούν τα κεντρικά ζητήματα κάθε Οικογιορτής που είναι η άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, η υποστήριξη των μικρών παραγωγών και η προώθηση της οικολογικής και βιώσιμης γεωργίας και χειροτεχνίας.

Στη γιορτή θα υπάρχουν πάγκοι με προϊόντα οικο-καλλιέργειας, χειροτεχνίας, μεταποίησης και άγριας συλλογής. Η γιορτή δεν έχει σχέση με «εκθέσεις βιολογικών προϊόντων» κερδοσκοπικού χαρακτήρα ούτε προβάλλει έναν «πράσινο (και οικολογικό) καπιταλισμό» όπου μεγάλες εταιρίες με γνώμονα το κέρδος ανακαλύπτουν μια νέα αγορά, άλλο ένα πεδίο πλουτισμού. Αντίθετα προτάσσει την αυτοοργάνωση και την άμεση δημοκρατία. Τις προσιτές τιμές και τη προώθηση της μικρής παραγωγής. Την οικοτεχνία και την μεταποίηση με παραδοσιακές μεθόδους. Τη δημιουργία χειροποίητων κατασκευών και χειροτεχνιών. Τις παραδοσιακές χρήσεις των βοτάνων με θεραπευτική και καλλυντική δράση. Τα συλλογικά εγχειρήματα και τις συνεργασίες ως απάντηση στη μισθωτή εργασία.

Εκτός από τα θέματα που θίγει και τις σχετικές συζητήσεις και προβολές ντοκιμαντέρ, η Πανθεσσαλική Οικογιορτή είναι και μια ευκαιρία για μουσική και χορό. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα υπάρχει ζωντανή μουσική το βράδυ. Παράλληλα η Οικογιορτή είναι και μια ευκαιρία για γνώση. Θα πραγματοποιηθούν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, εργαστήρια και ομιλίες για διάφορα θέματα. Επίσης θα υπάρχουν και ομάδες δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά.

Στο τέλος Σεπτέμβρη θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα της οικογιορτής. Αν θεωρείς ότι ταιριάζεις με το πνεύμα της Οικογιορτής και θες να βοηθήσεις/συνεισφέρεις/λάβεις μέρος, δες τη σελίδα με τις Πληροφορίες και Όρους Συμμετοχής. Τοποθεσία στο πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου, στην παραλία του Βόλου, Εισητήριο

Διεύθυνση URL http://oikogiortivolos.blogspot.gr/
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

19η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας 13-16 Σεπτεμβρίου στην Ξάνθη

Λίγα λόγια για την Οικογιορτή

Η «Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας» (“Οικογιορτή”) είναι ένα τετραήμερο έκθεσης και προβολής της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας στο ευρύ κοινό. Συμπεριλαμβάνει εκθέσεις οικολογικών προϊόντων και χειροτεχνημάτων, διαλέξεις και εργαστήρια/σεμινάρια σχετικά με την οικολογική γεωργία, τα προϊόντα της και τη διαδικασία παραγωγής τους, σχετικές συζητήσεις, προβολές ταινιών, δραστηριότητες για παιδιά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ντόπιους καλλιτέχνες.

Πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη πριν από 19 χρόνια και γύρισε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, καθώς κάθε χρόνο διοργανώνεται και σε διαφορετική πόλη. Μεταφέροντας μηνύματα ενός άλλου τρόπου ζωής, που ρέει αρμονικά, φυσικά, αλληλέγγυα, δίνοντας έμφαση στη στήριξη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων, στην άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή, στην οργανική σχέση των ανθρώπων με την τροφή τους και στην τοπικότητα και καθαρότητα των προϊόντων, προτάσσοντας την επανασύνδεση φύσης – κοινωνίας και την αποσύνδεση του δούναι και λαβείν από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων.

Σκοποί της Οικογιορτής είναι:

Να έρθουν σε επαφή συμβατικοί καλλιεργητές ή απλοί πολίτες με τους καλλιεργητές οικολογικής γεωργίας, ώστε να ενθαρρυνθούν και να στραφούν προς τη φιλική για το περιβάλλον γεωργία.
Να αποτελέσει η Οικογιορτή κίνητρο για τη δημιουργία παρόμοιων τοπικών εκδηλώσεων και αγορών.
Να αποτελέσει ευκαιρία ώστε τα οικολογικά προϊόντα να διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων.
Να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την οικολογική χειροτεχνία και να εκτιμήσουν το φυσικό, το γνήσιο, το διαφορετικό και το πρωτότυπο και να έχουν άμεση αντίληψη των υλικών που χρησιμοποιούνται.
Να μάθουν οι επισκέπτες (μέσα από σύντομα σεμινάρια) να φτιάχνουν μόνοι τους με αγνά υλικά και φυσικές διαδικασίες, προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαπούνια, αλοιφές, κλπ, να μάθουν χρήσιμες παραδοσιακές συνταγές, αλλά και κοσμήματα, ιδιοκατασκευές, εφαρμογές εναλλακτικών μορφών ενέργειας, φυσική δόμηση κ.α.

Η 19η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας συνδιοργανώνεται με τη βοήθεια της Εναλλακτικής Κοινότητας "Το Πελίτι"

Όροι συμμετοχής

Καλωσορίζουμε τους οικο-παραγωγούς, χειροτέχνες, μεταποιητές από όλη την Ελλάδα που έρχονται να συμμετάσχουν σε μια συνάντηση που ο κύριος σκοπός της είναι η αλληλεγγύη και η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων. Η Πανελλαδική Οικογιορτή δεν είναι εμπορική έκθεση οπότε όποιος έχει μοναδικό σκοπό την έκθεση και την πώληση και λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού, θα πρέπει ίσως να την προσπεράσει. Επιπλέον οι προϋποθέσεις και οι όροι συμμετοχής είναι οι ακόλουθοι:

1. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι άτομα ή κολεκτίβες που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι το τελικό προϊόν. Θα πρέπει να διαθέτουν αποκλειστικά και μόνο τα δικά τους προϊόντα, εκτός και αν εξυπηρετούν χωρίς κέρδος κάποιον παραγωγό, εν γνώσει των διοργανωτών και σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους της γιορτής.

2. Αγροτικά προϊόντα όπου για την παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα, Γ.Τ.Ο., καθώς και ενεργοβόρες μέθοδοι καλλιέργειας (π.χ. λαχανικά εκτός εποχής) απαγορεύονται αυστηρά και αποκλείονται αυτομάτως.

3. Τα μεταποιημένα προϊόντα θα πρέπει να έχουν παραχθεί με ήπιες μεθόδους επεξεργασίας από οικοτεχνίες ή μικρά εργαστήρια που πληρούν τις συνθήκες υγιεινής. Οι πρώτες ύλες που μεταποιούνται πρέπει να είναι κατά το μεγαλύτερό τους μέρος, μέσα στο τελικό προϊόν, αγροτικά προϊόντα καλλιεργημένα χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Επίσης οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα (συντηρητικά, βοηθητικά μέσα επεξεργασίας, κτλ.) δεν θα πρέπει να είναι επικίνδυνες χημικές ουσίες. Τέλος, τα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν ετικέτες, όπου θα αναγράφονται όλα τα συστατικά και η προέλευσή τους καθώς και η ελάχιστη διατηρησιμότητα τους ή/και η ημερομηνία παραγωγής τους. Αν η ετικέτα δεν χωράει όλα τα παραπάνω, τα προϊόντα πρέπει να έχουν καρτέλες ακριβώς μπροστά ή πίσω τους με ό,τι δεν χώρεσε να γραφτεί.

4. Τα χειροτεχνήματα και τα κεραμικά θα πρέπει να προέρχονται από ήπια κατεργασία υλικών φυσικής προέλευσης. Κατά την παρασκευή τους δεν θα πρέπει να παράγονται βλαβερά απόβλητα. Στο τελικό προϊόν δεν θα πρέπει να υπάρχουν τοξικές ουσίες. Πάγκοι που αποτελούνται μονάχα από κοσμήματα τα οποία κατασκευάζονται μονάχα από σύνθεση έτοιμων στοιχείων δεν γίνονται δεκτοί.

5. Οι συμμετέχοντες που απασχολούν υπαλλήλους, είτε κατά τη παραγωγή είτε κατά την πώληση, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σέβονται τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα (όπως αυτά ορίζονται από τη μεριά των εργαζομένων). Εκθέτης που δεν αποδίδει μεροκάματα σύμφωνα με τα χρηστά ήθη, δεν μπορεί να λάβει μέρος.

6. Στη Οικογιορτή αποκλείονται κάθε είδους διαμεσολαβητές, έμποροι, πιστοποιητικοί οργανισμοί καθώς και ομάδες ή συλλογικότητες οι οποίες προτάσσουν την διαμεσολάβηση. Εκθέτες που αναρτούν ή αναφέρουν προφορικά, χρησιμοποιώντας το ως επιχείρημα για ποιότητα ή πώληση, πιστοποίηση από πιστοποιητικό οργανισμό (ή άλλου τύπου κερδοσκοπική εταιρία) αποκλείονται αυτομάτως.

7. Η Πανελλαδική Οικογιορτή είναι αποτέλεσμα άμεσων διαδικασιών και αυτοοργάνωσης. Για αυτό το λόγο στο περίπτερο της Υποδοχής θα υπάρχει λίστα με τις Ομάδες Εργασίας που είναι απαραίτητες για τη ομαλή διεξαγωγή της. Το επιθυμητό είναι αυτές οι ομάδες εργασίας να γεμίσουν εθελοντικά και από τους εκθέτες και από τους ενεργούς επισκέπτες. Αν αυτό δεν συμβεί, η ομάδα της Υποδοχής θα τοποθετήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που η ίδια θα κρίνει, διαφορετικούς συμμετέχοντες σε διαφορετικές ομάδες.

8. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Κυριακής (ή όποια άλλη στιγμή χαρακτηρισθεί από την Υποδοχή ως κοινή π.χ. κοινό ωράριο λειτουργίας) οι πάγκοι όλων των εκθετών οφείλουν να είναι κλειστοί (εκτός αν αποφασιστεί κάτι διαφορετικό κατά την έναρξη της συνέλευσης).

9. Στην Πανελλαδική Οικογιορτή κάθε εκθέτης οφείλει να φέρει τα εξής: πάγκο, καρέκλα, ομπρέλα, πιάτο, ποτήρι, πιρούνι, υπνόσακο. Σε περίπτωση που δεν μπορεί, οφείλει να ενημερώσει την διοργάνωση έγκαιρα και πριν την άφιξή του στην Ξάνθη.

Το πρόγραμμα της Οικογιορτής

Η 19η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη, από την Πέμπτη 13 μέχρι και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012.

Το πρόγραμμα σεμιναρίων και παιδικών δραστηριοτήτων - ενδέχεται να γίνουν αλλαγές - πληροφορίες στη γραμματεία της Οικογιορτής

To πρόγραμμα συναυλιών της Οικογιορτής, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: Παρασκευή 14/9
Κάλμα
Ανατολίτικες μουσικές.
"Ένα φτερό
δεν είναι ο ουρανός
ούτε η γη"...

Σχήμα Πλατάνου
Ρεμπέτικα και παραδοσιακά, από την μπάντα που ξετρελαίνει κόσμο στις Γιορτές Παλιάς Πόλης...

Σάββατο 15/9
One Drop Forward
Reggae μουσικές, από την μπάντα που ξέρει πολύ καλά τί πάει να πει Reggae...

Κυριακή 16/9
Θραξ Πανξ
θρακιώτικη μουσική σε punk ρυθμούς, από την μπάντα που σηκώνει και ανάπηρο από το καροτσάκι του...

διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

SIKKIM (INΔIA): Το πρώτο 100% βιολογικό κράτος στον κόσμο.

Η νέα πρόκληση του κράτους του Sikkim είναι ʽʽΓίνε Βιολογικόςʼʼ. Ο στόχος είναι να πιστοποιηθεί ολόκληρη η παραγωγή του έως το 2015. Το Sikkim είναι η πλέον αραιοκατοικημένη περιοχή της Ινδίας (λιγότεροι από 500.000 κάτοικοι), στα σύνορα των Ιμαλάιων.
Ήταν όμως το πρώτο της χώρας που εισήγαγε τη βιολογική γεωργία, πριν δέκα χρόνια, όταν ο πρωθυπουργός του, το 2003, ανακοίνωσε την απόφαση για τη μετατροπή όλων των συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές. Παράλληλα απαγόρευε την πώληση κάθε είδους συνθετικών (χημικών) φυτοφαρμάκων και προχώρησε στο κλείσιμο όλων των σημείων πώλησης (!.....). Εναλλακτικά προώθησε τη χρήση των βιολογικών σκευασμάτων και δημιούργησε 24.536 μονάδες κομπόστ (! ....αν είναι αλήθεια τα λόγια περισσεύουν...). Το 2003, το πρόγραμμα αρχικά συμπεριέλαβε 400 χωριά, 14.000 αγρότες και 80.000 στρέμματα.
Οι αγροτικές εταιρείες δημοσίου συμφέροντος - στη Nazitam και Mellidara- μετατράπηκαν σε ....Κέντρα Βιολογικής Γεωργίας (!) με αντικείμενο την έρευνα, ενώ η πρόοδος του προγράμματος παρακολουθείται από κεντρική υπηρεσία με ευθύνη του πρωθυπουργού.
Σήμερα είναι ενταγμένοι στο σύστημα περισσότεροι από 30.000 αγρότες σε όλες τις φάσεις του προγράμματος, με στόχο την ένταξη ακόμη 500.000 στρεμμάτων έως το 2015. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η παραγωγή ξεπέρασε τους 80.000 τόνους σε φρούτα, λαχανικά, βότανα, δημητριακά κλπ. Το στοίχημα φαίνεται πως κερδήθηκε, καθώς έγιναν σημαντικές ενέργειες για τη διάθεση των προϊόντων στις μεγαλύτερες αγορές της Ινδίας (Δελχί κά), αλλά και σε χώρες του εξωτερικού.
Επιπλέον άνοιξαν στο Ν. Δελχί ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, αλλά και 10 bazar πώλησης βιολογικών προϊόντων στους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς, όπου οι παραγωγοί μπορούν και πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους, χωρίς εμπλοκή των μεσαζόντων.
Οι αρχές συνεργάζονται με οργανισμούς διαπιστευμένους από την APEDA, οι οποίοι αναλαμβάνουν τις επιθεωρήσεις και την πιστοποίηση. Ακόμη δημιουργήθηκαν και κάποια εργαστήρια αναλύσεων, όπως και κινητές μονάδες, οι οποίες προσφέρουν τεχνική υποστήριξη στους παραγωγούς.
(από το δελτίο της engene)
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...