Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Το κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα στη Γερμανία
απαιτεί την απαγόρευση του ΜΟΝ 810

Η Αγροτική Ένωση της Γερμανίας- η οποία είναι δραστήρια κύρια στην παλιά ανατολική πλευρά της- και η οικολογική οργάνωση BUND απαίτησαν, τη Δευτέρα 16/3, από την υπουργό γεωργίας Aigner την απαγόρευση του γ.τ. καλαμποκιού ΜΟΝ810. Τόνισαν μάλιστα οτι αυτό πρέπει να γίνει σύντομα, πριν την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου και το φύτεμά του στα χωράφια, που για τις συνθήκες της χώρας τοποθετείται περίπου στα μέσα του Απριλίου. Για αυτή τη χρονιά προβλέπονται να φυτευθούν με ΜΟΝ810, κύρια στην Ανατολική Γερμανία, 3668 εκτάρια(1 εκτάριο είναι 10 στρέμ.), δηλαδή τα 0,15% των συνολικών προβλεπομένων καλλιεργειών καλαμποκιού στη χώρα. Η ίδια η υπουργός είχε ανακοινώσει προηγουμένως οτι θα ανακαλέσει την άδεια της Μονσάντο, αν αποδειχθεί οτι η παραγωγός εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων και Προστασίας Καταναλωτών. Οι οργανώσεις στηρίζουν την απαίτησή τους για άμεση απαγόρευση, όχι μόνο στο ότι και άλλες χώρες(Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία) το έχουν ήδη απαγορεύσει, αλλά και σε νέες έρευνες στην Αυστρία και Ιταλία. Σύμφωνα με αυτές τις, για πρώτη φορά μεγάλης χρονικής διάρκειας, έρευνες, το συγκεκριμένο γ.τ. καλαμπόκι είναι επιζήμιο για το ανοσιοποιητικό σύστημα των πειραματόζωων ποντικών. “Όποιος καλλιεργεί αυτό το καλαμπόκι, ζημιώνει τη γεωργία”, δήλωσε εκπρόσωπος της Αγροτικής Ένωσης..

Πηγή: www.fr-online.de 17/3/09

Εντωμεταξύ, τους επόμενους μήνες, στις Βρυξέλλες θα παρθούν αποφάσεις για το αν θα δοθούν άδειες για νέες γ.τ. ποικιλίες. Μία συμμαχία από οργανώσεις, που είναι ενάντια στα μεταλλαγμένα, έχουν ξεκινήσει μια ηλεκτρονική καμπάνια, για να απαιτήσουν από τους υπουργούς κάθε χώρας, που διαμορφώνουν την απόφαση, “μια Ευρώπη ελεύθερη από μεταλλαγμένα”.(πληροφορίες στο www.CampAct.de).

Πρόταση για την Ελλάδα: πιστεύω οτι πρέπει να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από τους Ο.Π(;)., που θα κινητοποιήσει τους πιστοποιητικούς, για τα βιολογικά προϊόντα, οργανισμούς στη χώρας, ώστε να κάνουν ελέγχους στα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα για μηδενική περιεκτικότητα σε γ.τ.ο. Ιδίως από τις χώρες εκείνες που έχουν επιτρέψει την καλλιέργεια των γ.τ. ποικιλιών και που υπάρχει σίγουρα επιμόλυνση και των βιολογικών, αλλά δεν θα γράφεται στην ετικέττα. Διότι συμφωνα με τον από 1/1/09 ισχύοντα κανονισμό της Ε.Ε. 834/07, ορίζεται ως ανώτατο όριο παρουσίας γ.τ.ο. στα βιολογικά προϊόντα το 0,9% (το ίδιο ποσοστό που ισχύει και για τα συμβατικά τρόφιμα). Σε περίπτωση που είναι μη μηδενική η περιεκτικότητα να το αναγράφουν στην ελληνική ετικέττα. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευθούν οι έλληνες καταναλωτές και θα προτιμούν ελληνικά αντίστοιχα βιολογικά προϊόντα, με 0% περιεκτικότητα, αφού δεν καλλιεργούνται στην Ελλάδα(;). Ταυτόχρονα όμως θα μπει σε αμφισβήτηση ο κανονισμός για την 0,9% περιεκτικότητα της ΕΕ. Όπως η απαγόρευση έχει ξεκινήσει από περιοχές και κράτη και τώρα αμφισβητείται πια η πολιτική της αδειοδότησης από την Κομμισιόν, έτσι μπορεί να ξεκινήσει και η απαίτηση για μηδενική περιεκτικότητα των γ.τ.ο. σε όλα τα προϊόντα, ξεκινώντας από τα βιολογικά στη χώρα μας.

Γ.Κολέμπας
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ερώτηση Τσιτουρίδη
για το όριο 0,9% ΓΤΟ στα βιολογικά

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Κανονισμός της Ε.Ε. για τα Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα»

Από την αρχή του έτους βρίσκεται σε ισχύ ο Κανονισμός 834/07 της Ε.Ε, ορίζοντας ως ανώτατο όριο εμφάνισης Γενετικών Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στα βιολογικά προϊόντα το 0,9%. Στον προηγούμενο Κανονισμό ΕΟΚ 2092/91, δεν υπήρχε αντίστοιχο όριο, καθώς απαγορευόταν η ύπαρξη ΓΤΟ στα βιολογικά προϊόντα.

Αυτή η εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί ως μια απομάκρυνση από την επιστημονική άποψη που αποφαίνεται ότι βιολογικά προϊόντα και μεταλλαγμένα προϊόντα δεν μπορούν να συνυπάρχουν, αφού είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1. Η Ελλάδα ψήφισε τον Κανονισμό 834/07 που προβλέπει την ύπαρξη γενετικών τροποποιημένων οργανισμών σε βιολογικά προϊόντα; Εάν ναι, γιατί υπαναχώρησε από τη θέση σε σχέση με τον προηγούμενο Κανονισμό ΕΟΚ 2092/91;

2. Εφαρμόζεται ο παραπάνω κανονισμός από την 1η Ιανουαρίου 2009; Εάν ναι, υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου για την τήρηση του ανώτατου ορίου 0,9% εμφάνισης γενετικών τροποποιημένων οργανισμών σε βιολογικά προϊοντα, και ποιοι είναι αυτοί;


Αθήνα, Μάρτιος 2009 Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...