Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Και αγροτικό σχολείο στην Ηλεία
υποστηρίζουν οι Νέοι Αγρότες

Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, με 5 Υπουργούς και την συνάντηση του με τους παραγωγικούς φορείς την Κυριακή, 11-10-2009, στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος (6932335569), πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Αμαλιάδας, της ΕΝΑ Ηλείας και στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, αποτυπώνοντας διακηρυγμένες θέσεις του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, μεταξύ άλλων είπε:

Σας παρακαλούμε να εξετάσετε την πιθανότητα να δημιουργηθούν, με ολόψυχη συμμετοχή δικιά μας και των συνεργατών μας, Σχολεία Αγροτικής Εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και κυρίως Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Όχι σε πενθήμερη, 7ωρη ημερήσια αστική κουλτούρα, αλλά σαν μικρές υποδειγματικές αγροτικές κοινωνίες, περιβαλλοντικά ανατροφοδοτούμενες και διατροφικά αυτοδύναμες, με σύστημα εκπαίδευσης την «μαθητεία», μέσα στην ύπαιθρο. Κέντρα μεταφοράς τεχνογνωσίας και διάχυσης πληροφοριών. Σταυροδρόμια συνάντησης, ανταλλαγής εμπειριών και λήψης αποφάσεων. Εκθετήρια σύγχρονης υψηλής αγροτικής τεχνολογίας. Κέντρα κοινωνικής ζύμωσης και ενδυνάμωσης του Κοινωνικού κεφαλαίου. Με πειραματικούς αγρούς, όπως οι θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας. Κέντρα δημιουργίας Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας και Αγροτουρισμού. Κέντρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης & καλών γεωργικών πρακτικών. Κέντρα στήριξης της αγροτικής παράδοσης και κουλτούρας. Κέντρα στήριξης και καταξίωσης των αγροτικών επαγγελμάτων. Κέντρα που θα στηρίζουν τους αγρότες και τον συνεργατισμό, και όχι απλά θα εκπαιδεύουν εργάτες γης ή έστω εργοδηγούς υπαίθρου.

Εμείς θεωρούμε ότι οι αγρότες είναι οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και οι δασεργάτες (& μελισσοκόμοι) μαζί με όσες συμπληρωματικές εργασίες κάνουν, όπως ο αγροτουρισμός, η μεταποίηση, συσκευασία και πώληση μόνο της δικιάς τους παραγωγής και οι λοιπές αγροτικές εργασίες, εφ’ όσον είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

Μόνο οι πραγματικοί επαγγελματίες αγρότες μπορούν σε ένα ενιαίο αγροτικό κίνημα να πάρουν σοβαρές και σημαντικές αποφάσεις για το αγροτικό μέλλον. Και μας ενδιαφέρει το μέλλον, Γιατί θα μείνουμε στο επάγγελμα για άλλα 30-40 χρόνια. Τα κύρια χαρακτηριστικά των αγροτικών επαγγελμάτων είναι ότι είμαστε: Φροντιστές του περιβάλλοντος, Παραγωγοί τροφίμων, ενέργειας & παροχείς υπηρεσιών, Προμηθευτές Α’ υλών βιομηχανίας, Ζούμε μέσα στο φυσικό περιβάλλον (και τα φυτοφάρμακα), Υφιστάμεθα πρώτοι τις κλιματικές αλλαγές (με μείωση παραγωγής). Για όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Πολιτισμό & τον Τουρισμό.

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει μια χώρα με σημαντική γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή. Εμείς οι Νέες και Νέοι αγρότες θα την κάνουμε και πρωτοποριακή, με την δράση μας μέσα σε ένα ενιαίο αγροτικό συνδικαλιστικό χώρο. Απλά επιτρέψτε μας την πρόσβαση στην τεχνογνωσία, την έρευνα και την εκπαίδευση. Έχουμε το φυσικό πλούτο στα χέρια μας, απλά οι πλούσιοι βρίσκονται στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Έχουμε τον νεανικό μας ενθουσιασμό, έχουμε τη διάθεση. Μπορούμε να πετύχουμε. Χρειάζεται απλώς η δική σας στήριξη. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε στον τόπο μας και να κάνουμε, μαζί με την ΠΕΝΑ, το πρώτο Αγροτικό Σχολείο, εδώ στην Ηλεία.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382 διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

8 - 11 Οκτωβρίου στα Νέα Μουδανιά:
16η Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας
και χειροτεχνίας

16η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΙΑΣ
http://sites.google.com/site/ekogiorti/
ktimatraganina@mail.com
Πληροφορίες: 2371300541
6944143653 & 6973838727
ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ

16η Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας
και χειροτεχνίας


Η πανελλαδική γιορτή οικολογίας και χειροτεχνίας είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια στην Θεσσαλονίκη από ανθρώπους, που ονειρευόταν μια ζωή με περισσότερο σεβασμό στην φύση και τον άνθρωπο.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε αυτές τις γιορτές ακολουθούν έναν λίγο ή πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν που προτείνουν οι κοινωνικές νόρμες.

Αντί να τρέχουν πίσω από το καρότο του χρήματος επέλεξαν αυτό το καρότο να το φυτεύουν με τα χεράκια τους και να το γεύονται με χίλιους δυο τρόπους στο καθημερινό τους τραπέζι.

Την εμπειρία αυτή και την χαρά του να φτιάχνεις πράγματα με τα χεριά σου, να ζεις πιο κοντά στην φύση, να παράγεις με φυσικό τρόπο και να διαθέτεις τα προϊόντα σου απευθείας στον καταναλωτή δημιουργώντας μαζί του σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας θέλησαν να τα μοιραστούν μέσα από τις πανελλαδικές γιορτές και με άλλους ανθρώπους.

Οι σχέσεις που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο γίνονται εξαιρετικά γόνιμες μέσα από την ανταλλαγή προβληματισμών γύρω από θέματα όπως ο κίνδυνος της εξαφάνισης των ντόπιων ποικιλιών και αυτοχθόνων ζωών, η πατεντοποίηση των σπόρων από τις εταιρίες, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η αναδάσωση με φυσικό τρόπο, οι επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην διατροφή μας και στο περιβάλλον, και αλλά πολλά.

Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που αυτές οι γιορτές συνεχίζονται τόσα χρόνια και ο κόσμος τις αγκαλιάζει με συνεχώς περισσότερο ενδιαφέρον και αγάπη.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους, η άλογη χρήση των πρώτων υλών του πλανήτη, η τεραστία αύξηση της ανασφάλειας και του άγχους που βιώνουμε όλο και περισσότερο, βάζουν το θέμα της επανεξέτασης του μοντέλου ζωής μας και κάνουν την φετινή γιορτή πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η γιορτή οργανώνεται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική πόλη της Ελλάδας.
Φέτος έχει προγραμματισθεί να γίνει στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής, στην παραλία, από το απόγευμα της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου μέχρι το βράδυ της Κυριακής 11 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει:

Εκθεση προϊόντων οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, από 70 και πλέον εκθέτες, ώρες 10.00-14.30 και 17.30-22.00

Εργαστήρια παραγωγής σαπουνιών, ψωμιού, κηραλοιφών και θεραπευτικών βοτάνων, εργαστήρια αργαλειού, αγιογραφίας, κοσμήματος και χειροτεχνημάτων από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, κ.α.

Εισηγήσεις σχετικές με το περιβάλλον και την αρμονική σχέση του ανθρώπου με αυτό.

Ζωντανή μουσική και χορευτικές ομάδες

Προβολές σχετικών θεμάτων στο κλειστό θέατρο

Αναλυτικό πρόγραμμα της Οικογιορτής:

Παρασκευή 9/10/09

9.00-11.00 Επίσκεψη Δημοτικών σχολείων Νομού Χαλκιδικής
11.00-13.00 Επίσκεψη Γυμνασίων και Λυκείων Νομού Χαλκιδικής
10.00-11.00 και 11.00-12.00 Προβολή ταινίας κινουμένων σχεδίων με οικολογικό περιεχόμενο στο κλειστό θέατρο Μουδανιών για τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων
12.00-13.00 και 13.00-14.00 Προβολή ταινίας “Αποδομώντας την τροφή” στο κλειστό θέατρο Μουδανιών για τα παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων

17.00-18.00 Πλέξιμο καλαθιών από την μοναχή Σοφία
18.00-19.00 Παρασκευή φυσικών σκευασμάτων για την καταπολέμηση
διαφόρων ασθενειών των φυτών
(Θεοδόσης Παπαθεοδοσίου, Γεωπόνος)
19.00-20.00 Εργαστήριο για την παρασκευή κηραλοιφών
(Χατζηπαναγιώτου Μένη)
20.00-21.00 Ομιλία-συζήτηση με τον καθηγητή της Γεωπονικής σχολής
Γ. Δαουτόπουλο με θέμα:
“Τοπική παραγωγή για τοπική κατανάλωση”
22.00 Μουσική βραδιά*

Σάββατο 10/10/09

11.00-12.00 Εργαστήρι παρασκευής φυσικού σαπουνιού (Μαρία Σκαρλη )
12.00-13.00 Εργαστήρι Ξύλου (Τάσος Βασιλειάδης)
13.00-14.00 Οικολογικές κατασκευές κτιρίων-βιοκληματικοί σχεδιασμοί-
- εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών (Έλλη Γεωργιάδου)


18.00-19.00 Κατασκευή αχυρόκουκλας (Βάσου Πετρίνα)
19.00-19.30 Παιδικό χορευτικό
19.30-20.00 Παράσταση-Παρουσίαση για παιδιά
“ Πως να σώσουμε τον πλανήτη με τα ελαττώματά μας”
(Κώστας Χαραλάς, Συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και νέους)
20.00-21.00 Οικολογικές επιπτώσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων
στην Χαλκιδική (Τόλης Παπαγεωργίου, Παρατηρητήριο
Μεταλλευτικών δραστηριοτήτων)
22.00 Μουσική βραδιά*

Κυριακή 11/10/09

11.00-12.00 Εργαστήρι Αργαλειού (Στράτος Μυλωνάς)
12.00-13.00 )Εργαστήρι κατασκευής γυάλινων κοσμημάτων (Αννα Βοζικάκη)

17.30-19.00 Εργαστήρι πηλοπλαστικής με τροχό (ομαδικό εργαστήριο)
19.00-19.30 Παιδικό χορευτικό
19.30-20.30 Πως να επαναχρησιμοποιήσουμε πράγματα που θεωρούμε
“σκουπίδια” (ομαδικό εργαστήριο)
20.30-21.00 Υδροβιότοποι (Σταύρος Καλπάκης)
10.00 Μουσική Βραδιά *

*Όσοι από τους επισκέπτες παίζετε κάποιο όργανο η τραγουδάτε είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχετε στις μουσικές μας βραδιές.

Στην διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί οικολογικό κυλικείο τα έσοδα του οποίου θα καλύψουν τα έξοδα της γιορτής.

Φιλοδοξούμε πως αυτή η γιορτή δεν θα οργανωθεί μόνο από την επιτροπή που την ανέλαβε, αλλά με την βοήθεια όλων των συμμετεχόντων παλιών και νέων.
Ευελπιστούμε η ιστοσελίδα http://sites.google.com/site/ekogiorti/ να γίνει ένας τόπος ανοιχτού διαλόγου με προτάσεις και ιδέες που θα έχουν σχέση όχι μόνο με την διοργάνωση της γιορτής αλλά και με προβλήματα που απασχολούν καλλιεργητές, χειροτέχνες, καταναλωτές και όλη την κοινωνία γιατί πιστεύουμε ότι η λύση των προβλημάτων εξαρτάται από όλους μας αλλά και από τον καθένα χωριστά.


Με εκτίμηση

Η οργανωτική επιτροπή


Εκπρόσωπος επιτροπής: Γιώργος Χαρβάλας διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...