Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Υλικά από την 11η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ

Οι «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΖΩΗΣ», η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ» και ανεξάρτητα άτομα, διοργανώνουν την 11η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ για τη φετινή χρονιά, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Χανίων στις 1, 2 και 3 Οκτωβρίου.

Είναι γνωστά, (σε όλους όσους όσους μέχρι σήμερα συμμετείχαν και συνεργάστηκαν σ' αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες ελληνικές πόλεις), το πνεύμα οι αρχές και οι στόχοι τους, όπως:

• Να γνωρίσει ο κόσμος από κοντά τις πρωτοποριακές προσπάθειες και τους ίδιους τους παραγωγούς οικολογικών προϊόντων, προσωπικά.

• Να πάρει το μήνυμα της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, να αντιληφθεί και να πειστεί για τη δυνατότατα πραγμάτωσής του, ακόμα και κάτω από τις αντίξοες σημερινές συνθήκες.

• Οι γιορτές αυτές απέδειξαν τη δυνατότατα αυτοοργάνωσης, συνάντησης, γνωριμίας, στενότερης επαφής, σύσφιξης σχέσεων, συνεργασίας, ανταλλαγής γνώσεων, προϊόντων, συνεννόησης και ανταλλαγής εργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Γενικές πληροφορίες

1. Δηλώσεις συμμετοχής - λεπτομέρειες - πρόσθετες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 3452225 (Θεοδόσης), 28210 44435 (Μιχάλης), 28210 86474 (Μαλάμω) (ώρες λειτουργίας καταστημάτων), μέχρι τις 31 Αυγούστου 2004 το αργότερο. (Θερμή παράκληση προς όλους να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους γιατί έτσι θα βοηθήσουν την προσπάθεια οργάνωσης της εκδήλωσης).

Ιδιαίτερα χρήσιμο θα είναι όλοι όσοι συμμετέχουμε να φέρουμε όσους σπόρους από ποικιλίες (και κυρίως τοπικές) μπορούμε, για να τους ανταλλάξουμε μεταξύ μας. Καθώς επίσης και για συνεισφορά, στην προσπάθεια διάθεσης και ανταλλαγής σπόρων που ξεκινά στο «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» από τους «Φίλους της Φυσικής Ζωής».

Όσοι έχουν δικούς τους πάγκους και μπορούν, να τους φέρουν. Παρακαλούμε να μας ενημερώσουν έγκαιρα.

Με τη δήλωση συμμετοχής σας, παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε, τι προϊόντα
περίπου θα έχετε.


11η Πανελλαδική Γιορτή
Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας
(και σύσκεψη των μελών της Πανελλαδικής Κίνησης κατά των Γ.Τ.Ο.)
1 - 3 Οκτωβρίου, Χανιά
Πλατεία Μώλου (παλιό λιμάνι - Ξενία)
Ωρες λειτουργίας:
Παρασκευή, 1.10.2004, απ. 5 - 9
Σάββατο 2.10.2004, πρωί 10 - 1, απ. 5 - 9
Κυριακή 3.10.2004, πρωί 10 - 1, απ. 5 - 9
Τηλ. επικοινωνίας: 28210.86474, 6936.464600
Στα πλαίσια της Γιορτής που θα είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων θα γίνει Σύσκεψη των μελών της Πανελλαδικής Κίνησης κατά των Γ.Τ.Ο. την Παρασκευή το μεσημέρι και θα επαναληφθεί την Κυριακή το μεσημέρι.
Το Σάββατο στις 7 απ. θα γίνει ομιλία στο χώρο της Εκθεσης (με μικροφωνική) για την επιβολή των Γ.Τ.Ο.
Στη διάρκεια της Γιορτής θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις: μουσική - θεατρικά και πρακτικά μαθήματα και ομιλίες για παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές που χάνονται.
Τα γεύματα θα είναι κοινά με τη φροντίδα των διοργανωτών.
Υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας.
Διοργανωτές:
"Φίλοι Φυσικής Ζωής"
"Γαία"
Σύλλογοι Βιοκαλλιεργητών
.....................................
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η "Πανελλήνια Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας" πραγματοποιείται εδώ και 11 χρόνια σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Φέτος θα γίνει στα Χανιά στις 1,2 και 3 Οχτώβρη (Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή) στον μώλο (πλατεία Τάλω - Ξενία).

Στόχοι της εκδήλωσης είναι:
• Να γνωρίσουν οι καταναλωτές, ανθρώπους που συνεργάζονται με τη φύση, χωρίς να τη δηλητηριάζουν, και να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους.
• Δυνατότητα άμεσης επαφής των συμβατικών καλλιεργητών με αυτούς της οικολογικής γεωργίας ώστε να ενθαρρυνθούν και να τολμήσουν να στραφούν προς τη φιλική προς το περιβάλλον γεωργία.
• Να αποτελέσει ευκαιρία για τη δημιουργία παρομοίων τοπικών εκδηλώσεων και αγορών.
• Ακόμα να αποτελέσει ευκαιρία ώστε τα οικολογικά προϊόντα να διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων.
• Να εδραιωθεί η αντίληψη ότι η οικολογική γεωργία όχι μόνο δεν αποτελεί περιθωριακή δραστηριότητα, αλλά είναι και η μόνη που μπορεί να δώσει απάντηση και λύση στα αδιέξοδα της συμβατικής γεωργίας.
• Τέλος, με την οικολογική χειροτεχνία δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να εκτιμήσουν το φυσικό, το γνήσιο, το διαφορετικό και το πρωτότυπο και να έχουν άμεση αντίληψη των υλικών που χρησιμοποιούνται. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν με αμεσότητα τις τεχνικές και τις μεθόδους ώστε να αναπτύξουν οι ίδιοι επιτηδειότητες και ικανότητες κατασκευαστικές και καλλιτεχνικές.

Οι εκδηλώσεις σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν:
- Σύσκεψη Πανελλαδικής Επιτροπής κατά των Μεταλλαγμένων.
- Σκέτς: Το κομμάτι που λείπει…
- Κουκλοθέατρο - μουσικά διαλείμματα.
- Ποδηλατική εκδρομή Χανιά - Θέρισσο την Κυριακή το πρωί 8.30. Εκκίνηση από τον χώρο της έκθεσης με τον σύλλογο «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ».
- Διαρκής αγορά αγροτικών και χειροτεχνικών προϊόντων.
- Σύσκεψη των μελών του Φιλικού Συνδέσμου Ανταλλαγής και Διακίνησης.
- Εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου, βιβλίων.
- Ομιλίες:
• "Η επιβολή των μεταλλαγμένων στη φύση".
• "Διαφορές οικολογικής και συμβατικής γεωργίας".
• "Δίκτυο συνεργασίας, αλληλεγγγύης, προώθησης".
• "Τέχνη, παράδοση, οικολογία, πολιτισμός".
- Μαθήματα
• Κατασκευή εκτροφείου γεωσκωλήκων.
• Παρασκευή σπιτικού σαπουνιού.
• Φυσικά υλικά και αντικείμενα καθαρισμού σπιτιού και σώματος. Παραδοσιακές αλοιφές.
• Ζύμωμα αληθινού ψωμιού, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα.
• Καλλιτεχνική βιβλιοιδεσία.
• Χαρακτική.
• Καλαθοπλεκτική - κηροπλαστική - υφαντική.
• Ξυλοτεχνία - πετρογλυπτική.
• Φυτικές βαφές - πλέξιμο - κέντημα.
• Μούστος, κρασί, μουσταλευριά, πετιμέζι.
- Ενημέρωση:
• Επιστροφή στις ρίζες- "Νεροχώρι, τόπος να ζείς".
• Φυσικός τοκετός - Σύλλογος "ΕΥΤΟΚΙΑ".
• Φυσικός θηλασμός - Σύνδεσμος Θηλασμού.
Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί τη Νομαρχία Χανίων, το Δήμο Χανίων και την ΑΝΕΚ για τις διευκολύνσεις που της παρείχαν.



2-10 Οκτωβρίου: Εβδομάδα Βιολογικής Γεωργίας
September 30th, 2004, 12:47 pm
ΚΟΙΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ-ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΟΙΚ.ΠΡ.ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ.
Οι «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΖΩΗΣ», η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ» και ανεξάρτητα άτομα, διοργανώνουν την 11η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ για τη φετινή χρονιά, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Χανίων στις 1, 2 και 3 Οκτωβρίου.
Είναι γνωστά, (σε όλους όσους όσους μέχρι σήμερα συμμετείχαν και συνεργάστηκαν σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες ελληνικές πόλεις), το πνεύμα οι αρχές και οι στόχοι τους, όπως:
• Να γνωρίσει ο κόσμος από κοντά τις πρωτοποριακές προσπάθειες και τους ίδιους τους παραγωγούς οικολογικών προϊόντων, προσωπικά.
• Να πάρει το μήνυμα της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, να αντιληφθεί και να πειστεί για τη δυνατότατα πραγμάτωσής του, ακόμα και κάτω από τις αντίξοες σημερινές συνθήκες.
• Οι γιορτές αυτές απέδειξαν τη δυνατότατα αυτοοργάνωσης, συνάντησης, γνωριμίας, στενότερης επαφής, σύσφιξης σχέσεων, συνεργασίας, ανταλλαγής γνώσεων, προϊόντων, συνεννόησης και ανταλλαγής εργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων.
Πιστεύουμε ότι οι εκδηλώσεις αυτές, ως ένα βαθμό, πέτυχαν τους επιδιωκόμενους στόχους.
Όμως, επίσης πιστεύουμε, ότι σε μεγάλο βαθμό απέχουμε ακόμα από την πραγμάτωση ουσιωδών στόχων και την αποτελεσματική υπεράσπιση πολύτιμων αξιών. Επίσης πως, ραγδαία και απρόοπτα, πολλά απαράδεκτα, δυσβάστακτα και ίσως ανεπανόρθωτα κακά, μας επιβάλλονται από αδίστακτους επενδυτές, διεστραμμένους επιστήμονες και διεφθαρμένους πολιτικούς.
Γι’ αυτό, έχοντας στα χέρια μας αυτή την πρωτοβουλία, ορίζουμε σαφέστερα και τους όρους συμμετοχής, ξεκαθαρίζοντας τις αρχές και τους στόχους της, με την αντίληψη ότι οι θέσεις μας αυτές απηχούν τις πεποιθήσεις τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας, όλων όσων συνέβαλαν και συνετέλεσαν, μέχρι σήμερα, στην πραγμάτωση των εκδηλώσεων αυτών.
Αρχές - στόχοι - όροι και συμφωνίες συμμετοχής
1. Εκφράζουμε την άμεση και με κάθε δυνατό τρόπο αντίστασή μας στην επιβολή των «μεταλλαγμένων» (των γενετικά τροποποιημένων φυτών και ζώων) στη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο. Την αντίστασή μας στην υποτέλεια και εξάρτηση από μια χούφτα αρπαχτικών που ελέγχουν το γενετικό υλικό Στην εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, στην επιμόλυνση κάθε μορφής ζωής και τους γνωστούς ή άγνωστους και ανυπολόγιστους κινδύνους που θα επιφέρει η διασπορά των γονιδίων των Γ.Τ.Ο. στο περιβάλλον.
2. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη αντιστροφής προς την κατεύθυνση της παραδοσιακής οικιακής οικονομίας, προβάλλοντας το κοινοτικό και εναλλακτικό οικογενειακό αγρόκτημά, σε αντιπαράθεση με την αγροτική εμπορική επιχείρηση, που το σύστημα έχει επιβάλει και επιχειρεί να καθιερώσει πλέον παγκόσμια, μέσω της καπιταλιστικού συστήματος συναλλαγής, δημιουργίας και διακίνησης αναγκών και υποκατάστατων αγαθών.
Γι αυτό και προτάσσουμε στους χώρους της έκθεσης δείγματα, φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες των οικογενειακών αγροκτημάτων που γνωρίζουμε, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της οικολογικής (και όχι απλώς βιολογικής) ισόρροπης και οικιακής γεωργίας, κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας, τις οποίες και θεωρούμε ως τη μόνη απελευθερωτική διέξοδο από την εξάρτηση και τις επιβουλές της καπιταλιστικής αγοράς.
3. Τα οικολογικά προϊόντα πρέπει να διατίθενται είτε κατευθείαν από τον παραγωγό στο χωράφι ή στο εργαστήρι, ή μόνο στον λιανοπωλητή, στην περιοχή και στον τόπο παραγωγής τους, ή, τουλάχιστον, μέσα στα όρια της χώρας μας.
Όχι σε μεσάζοντες, όχι σε εξαγωγές, όχι σε πολυεθνικές.
4. Οι συμμετέχοντες διαθέτουν αποκλειστικά και μόνο τα δικά τους προϊόντα, εκτός και αν εξυπηρετούν χωρίς κέρδος κάποιον άλλον παραγωγό, εν γνώσει των οργανωτών και σύμφωνα με τις αρχές του παρόντος.
5. Βασικός όρος για όλους είναι ότι πρέπει να φροντίσουν, (έχοντας την απόλυτη βεβαιότητα), να μη φέρουν προϊόντα υβριδίων των πολυεθνικών και μονοπωλίων, αλλά μόνο προϊόντα από γενετικό υλικό κατά προτίμηση ντόπιων, παραδοσιακών ποικιλιών. Είναι καιρός να αρχίσουμε, επιτέλους, να ανταλλάσσουμε σπόρους ποικιλιών μεταξύ μας και να απομακρύνουμε έτσι σύντομα από τα χωράφια μας και τη ζωή μας τα υβρίδια. Να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους, πως η εξάρτηση από τα υβρίδια μας οδήγησε στα «μεταλλαγμένα» των γενετιστών των πολυεθνικών.
6. Έχουμε τη συνείδηση πως τα «βιολογικά» αγροτικά προϊόντα που παράγονται χωρίς τη χρήση παρασιτοκτόνων-δηλητηρίων και συνθετικών χημικών λιπασμάτων, δεν είναι πάντα και «οικολογικά», με την πλήρη και ουσιαστική σημασία τον όρου. Για να είναι γνήσια, οικολογικά, για μας, δεν πρέπει η παραγωγή τους να συνδέεται με μονοκαλλιέργειες, με οποιαδήποτε είδους υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με κοινωνική ανηθικότητα, ανθρώπινη εκμετάλλευση και αναλγησία, ούτε να απευθύνονται μόνο σε κοινωνικές ελίτ και υψηλόμισθους, ούτε να είναι συσκευασμένα σε άχρηστη πολυτελή συσκευασία μικροποσοτήτων. Εννοείται, επίσης, πως δεν πρέπει να έχουν υποστεί βιομηχανικές-χημικές επεξεργασίες, ραφινάρισμα, συντήρηση κ.λ.π.
Μ’ αυτή την έννοια, άλλωστε, ορίζουμε και τη γιορτή ως γιορτή «οικολογικής» γεωργίας και όχι «βιολογικής», δεχόμενοι ταυτόχρονα και τις άλλες μεθόδους (κατευθύνσεις, «σχολές») καλλιέργειας, όπως της φυσικής, βιοδυναμικής, απελευθερωτικής κ.ά..
7. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πιστοποιημένοι και απιστοποίητοι παραγωγοί, μόνο με τα «διαπιστευτήρια» γνωριμίας και συστάσεων από τους ήδη μέχρι σήμερα συμμετέχοντες ή από περιβαλλοντικούς, καταναλωτικούς συλλόγους και με ευθύνη τους.
Σίγουρα, σε κάποιους άγνωστους σ’ εμάς, θα φανεί ότι αδικούνται, αλλά πιστεύουμε πως είναι μια ευκαιρία και γι’ αυτούς να μας γνωρίσουν, να τους γνωρίσουμε και να περιμένουν την επόμενη εκδήλωση, εκτιμώντας τη σοβαρότητα και τα μέτρα προφύλαξης που εφαρμόζουμε.
8. Τα επεξεργασμένα αγροτικά προϊόντα, μόνο από τους ίδιους τους παραγωγούς, είναι δεκτά, εφ’ όσον γίνονται με υγιεινές, οικοτεχνικές, παραδοσιακές μεθόδους και σε άψογους από άποψη υγιεινής χώρους.
9. Όλοι οι χειροτέχνες θα αποδεικνύουν σαφώς ότι προσεγγίζουν τουλάχιστον, με τα υλικά και τα έργα τους τον όρο και την έννοια της «οικολογικής» χειροτεχνίας.
10. ‘Όλοι οι χειροτέχνες, που έχουν τη δυνατότητα, παρακαλούνται να δουλεύουν με το χέρι, μπροστά στον πάγκο τους και να εξηγούν στον κόσμο τα σχετικά με τη δουλειά τους. Στόχος μας πρέπει να είναι η μετάδοση αγάπης προς την ελεύθερη χειρωνακτική εργασία γενικότερα και τη χειροτεχνία και επιτηδειότητα ειδικότερα, πράγματα που χάνονται σταθερά από την εκσυγχρονισμένη κοινωνία μας.
Γενικές πληροφορίες
1. Δηλώσεις συμμετοχής - λεπτομέρειες - πρόσθετες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 3452225 (Θεοδόσης), 28210 44435 (Μιχάλης), 28210 86474 (Μαλάμω) (ώρες λειτουργίας καταστημάτων), μέχρι τις 31 Αυγούστου 2004 το αργότερο. (Θερμή παράκληση προς όλους να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους γιατί έτσι θα βοηθήσουν την προσπάθεια οργάνωσης της εκδήλωσης).
2. Η επιτροπή έχει την ευθύνη, αφού λάβει υπόψη πολλά δεδομένα, τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζει, όπως απόσταση, προσφορά προσωπικής εργασίας και τα κέρδη από τη λειτουργία του κοινού κυλικείου, να αποφασίσει το ποσό συμμετοχής του καθενός, προκειμένου να είναι δικαιότερη η κατανομή των εξόδων. (Τα έξοδα εκτιμάται ότι θα είναι για τον καθένα από 1 € έως 50 €). Πρέπει, επομένως, να γίνει σαφώς κατανοητό ότι η οικονομική συμμετοχή θα είναι διαφορετική για τον καθένα. Θα φροντίσουμε, επίσης, για τη μείωση τον ακτοπλοϊκού εισιτηρίου.
Ιδιαίτερα χρήσιμο θα είναι όλοι όσοι συμμετέχουμε να φέρουμε όσους σπόρους από ποικιλίες (και κυρίως τοπικές) μπορούμε, για να τους ανταλλάξουμε μεταξύ μας. Καθώς επίσης και για συνεισφορά, στην προσπάθεια διάθεσης και ανταλλαγής σπόρων που ξεκινά στο «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» από τους «Φίλους της Φυσικής Ζωής».
Καλό είναι, επίσης, για όσους έρχονται από μακρύτερες αποστάσεις, να έχουν μαζί τους προϊόντα ανθεκτικά στο χρόνο (όπως όσπρια, δημητριακά, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια κ.λ.π.), και όσοι βρίσκονται κοντύτερα να προτιμήσουν φρέσκα και περισσότερο ευαίσθητα κηπευτικά κ.λ.π.
Από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης θα έχουμε μόνο: τυροκομικά, μελισσοκομικά, αυγά και όχι προϊόντα σφαγής.
Όσοι έχουν δικούς τους πάγκους και μπορούν, να τους φέρουν. Παρακαλούμε να μας ενημερώσουν έγκαιρα.
Με τη δήλωση συμμετοχής σας, παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε, τι προϊόντα περίπου θα έχετε.
Σε όσους δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή θα στείλουμε πρόσθετες απαραίτητες πληροφορίες.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=774
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=786
Φυσιολατρικό και Κοινωνικό Κίνημα Κρίκος του Λαού http://homepages.pathfinder.gr/crikos

Δεν υπάρχουν σχόλια: