Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Μεγάλη η επιτυχία της 15ης Πανελλήνιας Γιορτής
Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Λαμία στις 3, 4, 5 και 6 Οκτωβρίου η 15η Πανελλήνια Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας.

Πάνω από πενήντα παραγωγοί οικολογικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στη Λαμία και είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προϊόντα τους, αλλά και να συζητήσουν με τους χιλιάδες πολίτες της περιοχής που επισκέφθηκαν αυτές τις τέσσερεις μέρες την κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία της «σταροαγοράς», όπως λεγόταν παλιότερα η πλατεία Πάρκου.

Παρά τη βροχή του Σαββατόβραδου και τον αέρα της Κυριακής, μικροί και μεγάλοι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα της οικολογικής γεωργίας, είτε πρόκειται για φρούτα, είτε για γλυκά, είτε για ποτά, είτε ακόμη πρόκειται για οπωρολαχανικά και αρωματικά φυτά. Υπήρχαν ακόμα πάγκοι με όσπρια, ζυμαρικά, προϊόντα μελισσοκομίας, κρασιά αλλά και με χειροτεχνήματα με βάση οικολογικές πρώτες ύλες, ενώ σημαντικά ήταν τα τοπικά προϊόντα διαφόρων περιοχών από το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, το Πήλιο, τη Λευκάδα, μέχρι την Κρήτη και την Καλαμάτα. Ανάμεσα στους παραγωγούς υπήρχαν και εκπρόσωποι από τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία

Δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες καταναλωτές να δοκιμάσουν διαφορετικές γεύσεις από πολλά σημεία της χώρας και με τη συζήτηση με τους παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικό τρόπος ζωής περισσότερο συμβατό με τη φύση και την οικολογία. Παράλληλα οργανώθηκαν αρκετές εκδηλώσεις και συζητήσεις, έγιναν εργαστήρια παραγωγής σαπουνιού και επίδειξη παραδοσιακής υφαντικής στον αργαλειό, ενώ τη Δευτέρα το πρωί τη Γιορτή επισκέφθηκαν οι μαθητές από τα δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της πόλης.

Η οικολογική γεωργία αποτελεί, κατά τους διοργανωτές και τους παραγωγούς, την τέταρτη εκδοχή της αγροτικής παραγωγής μετά την συμβατική, την ολοκληρωμένη και την βιολογική. Αφορά μικρούς αγρότες του χωριού, που δεν είναι απαραίτητα πιστοποιημένοι. Έχει κινηματικό χαρακτήρα, γιατί απευθύνεται στη συνείδηση και αποτελεί τρόπο ζωής και σκέψης. Μ’ αυτή την έννοια η οικολογική γεωργία δίνει ένα βαθειά οικολογικό μήνυμα. Είναι στον πυρήνα της οικολογίας, δεδομένου ότι εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και την ανάδειξη της ποιότητας διατροφής και ζωής, αναφέρεται στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η Γιορτή αποτέλεσε σταθμό για τα οικολογικά δρώμενα στη Λαμία και κοινή είναι η απαίτηση των επισκεπτών και καταναλωτών να διοργανώνεται τακτικά μια ανάλογη εκδήλωση και μάλιστα να μπορέσει στη Λαμία και σε κάθε πόλη να στηθούν λαϊκές αγορές οικολογικών προϊόντων, τόσο για να προμηθεύεται κανείς αγνά προϊόντα, όσο και για τη στήριξη των ίδιων των παραγωγών.

Η Οργανωτική Ομάδα της Γιορτής θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της γιορτής με τον ανιδιοτελή εθελοντικό τρόπο

Η Οργανωτική Ομάδα