Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ανάγκη για ίδρυση Λαικής Αγοράς Βιολογικών Προιόντων στη Λαμία.
Το παράδειγμα της Πάτρας

Να στηρίξουμε όλοι τη λειτουργία της πρώτης λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ


Η Οικολογική κίνηση Πάτρας χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας να υιοθετήσει το αίτημα βιοκαλλιεργητών και περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής για τη δοκιμαστική λειτουργία λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων στην Πάτρα.

Την απόφαση της Νομαρχίας ανακοίνωσε ο Αντινομάρχης κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος κατά τη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας (20-1-10) που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο, με διοργανωτές τις Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών Αχαΐας και Ηλείας, την ΟΙΚΙΠΑ και τον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας και στην οποία πήραν μέρος βιοκαλλιεργητές απ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα. Θετικά εκφράστηκε και ο Δήμος της Πάτρας μέσω του εκπροσώπου του κ. Χρήστου Μπακαλάρου που παραβρέθηκε στην ημερίδα.

Τα σημερινά αδιέξοδα της συμβατικής γεωργίας αλλά και τα γενικότερα περιβαλλοντικά και όχι μόνο προβλήματα από τη χρήση βιοκτόνων και λιπασμάτων καθιστούν τις βιοκαλλιέργειες μονόδρομο στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Θεωρούμε επιβεβλημένη όχι μόνο την ενθάρρυνση της προσπάθειας αλλά και την ουσιαστική της στήριξη τόσο από τους ασχολούμενους βιοκαλλιεργητές, όσο και από τους καταναλωτές της πόλης μας για να εδραιωθεί και να αναπτυχθεί προσφέροντας υγιεινά προϊόντα. Οι όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν στο ξεκίνημα, δεν πρέπει να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στη λειτουργία της. Ήδη σε πάνω από 20 πόλεις της χώρας μας λειτουργούν με επιτυχία παρόμοιες λαϊκές αγορές.

Ο Δήμος της Πάτρας και η Νομαρχία Αχαΐας οφείλουν να μην σταθούν στα γραφειοκρατικά εμπόδια του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυσή τους και να στηρίξουν ενεργά δυναμικά και έμπρακτα την πρωτοβουλία των παραγωγών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων ώστε να λειτουργήσει και στην πόλη μας η πρώτη λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων σε σύντομο διάστημα.

26-1-2010