Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ευρω-χαστούκι στον Γ Μανιάτη για τα μεταλλαγμένα

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος επιβάλλουν διορθώσεις στην πρόταση της ελληνικής προεδρίας για τα μεταλλαγμένα, κλείνοντας τα «παράθυρα» που άνοιξε ο υπουργός ΠΕΚΑ για την καλλιέργεια γενετικά τροπο­ποιημένων οργανισμών από κράτη-μέλη της Ε.Ε

Συντάκτης:
Τάσος Σαραντής

Υπέρ της απαγόρευσης της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ψήφισε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ περιόρισε τον ρόλο των εταιρειών βιοτεχνολογίας ως «συνομιλητών» στη διαδικασία απαγόρευσης. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν, ώστε να βελτιώσουν το κείμενο του νομοσχεδίου, που είχε προταθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, επί ελληνικής προεδρίας και στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι υπουργοί Περιβάλλοντος τον Ιούνιο.

Το προσχέδιο οδηγίας που είχε προτείνει ο Ελληνας υπουργός ήταν γεμάτο σοβαρά νομικά κενά και άφηνε τα κράτη-μέλη εκτεθειμένα σε επιθέσεις από τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων. Ακόμη χειρότερα, η ελληνική πρόταση τις μετέτρεπε σε «επίσημους συνομιλητές» στη διαδικασία απαγόρευσης. Με το βελτιωμένο κείμενο, οι ευρωβουλευτές αποκατέστησαν το δικαίωμα των κρατών-μελών να απαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην επικράτειά τους, εξαιτίας περιβαλλοντικών ανησυχιών.

«Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν χθες να κλείσουν μερικά από τα παράθυρα που είχε ανοίξει στα μεταλλαγμένα η πρόταση του κ. Μανιάτη. Η σημερινή ψηφοφορία δίνει στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να απαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην επικράτειά τους και αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας για τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων που θέλουν να αμφισβητήσουν αυτή την απαγόρευση», δήλωσε η Ελενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες με διαπραγματεύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις εθνικές κυβερνήσεις. Η Greenpeace ζητά τη συνολική αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα και -μέχρι να γίνει αυτή- να μην προχωρήσει καμία έγκριση για καλλιέργεια μεταλλαγμένου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κι ακόμη, την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αξιολογούνται οι επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην υγεία και στο περιβάλλον.