Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Όχι στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Monsanto, λέει η Γερμανία

εφημ "ΤΑ ΝΕΑ" 14.4.09

Σταματά την καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού MON810 της Monsanto, η Γερμανία από το φόβο των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Η γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Ίλζε Άιγκνερ ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά η καλλιέργεια της μεταλλαγμένης ποικιλίας καλαμποκιού ΜΟΝ810, όπως έχουν κάνει άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, παρά την αντίθετη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δικαιολόγησε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης λέγοντας πως υπάρχει το ενδεχόμενο αυτοί οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι, που έχουν κατασκευαστεί από τη γιγάντια αμερικανική εταιρεία της αγροτικής βιομηχανίας Monsanto, να δημιουργούν κινδύνους για το περιβάλλον.

Το MON810 είναι ο μοναδικός γενετικά τροποποιημένος οργανισμός που καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχε εγκριθεί για εμπορική χρήση το 1998, για δέκα χρόνια. Οι ειδικοί της ΕΕ εξετάζουν τώρα αν θα ανανεωθεί η έγκριση αυτή.

Μια απόφαση της Επιτροπής, με την υποστήριξη μιας αυξημένης πλειοψηφίας κρατών της ΕΕ, θα μπορούσε να ακυρώσει τη γερμανική απόφαση. Όμως, στις αρχές Μαρτίου, οι υπουργοί Περιβάλλοντος άσκησαν βέτο σε μια πρόταση της Επιτροπής που είχε στόχο να υποχρεωθούν η Αυστρία και η Ουγγαρία να αναθεωρήσουν παρόμοιες απαγορεύσεις και να επιτρέψουν την καλλιέργεια του ΜΟΝ810.

Αυτό το βέτο αποτελεί και ένα καλό προηγούμενο για τη Γαλλία και την Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να ελπίζουν ότι οι απαγορεύσεις που επιβάλλουν στην καλλιέργεια του καλαμποκιού αυτού και οι οποίες πρέπει να υποβληθούν προσεχώς στην ψήφο των χωρών της ΕΕ, θα διατηρηθούν.

Πριν από τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο έχει επίσης ενταχθεί στο στρατόπεδο των αρνητών του ΜΟΝ810, από τα τέλη Μαρτίου.

Σπόροι της ποικιλίας ΜΟΝ810 επρόκειτο να φυτευτούν φέτος σε 36.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στη Γερμανία, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η απαγόρευση αποφασίστηκε έπειτα από πολιτικές πιέσεις, ιδιαίτερα από τη Βαυαρία, όπου έχει την έδρα της η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) της υπουργού Γεωργίας Ίλζε Άγκνερ. Οι γερμανοί Πράσινοι και το αριστερό κόμμα, μαζί με οικολογικές οργανώσεις, ζητούσαν από καιρό μια απαγόρευση.