Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Νίκο Σταυρόπουλο

Αγαπητοί φίλοι των παραδοσιακών ποικιλιών, συνεργάτες του ΑΙΓΙΛΟΠΑ , μέλη των δικτύων διατήρησης σπόρων,  επιστήμονες, γεωργοί και κηπουροί,

Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Νίκο Σταυρόπουλο, τέως διευθυντή της Τράπεζας Γενετικού Υλικού , μέλος της  Επιστημονικής Επιτροπής του ΑΙΓΙΛΟΠΑ,  δάσκαλο και φίλο μας επί σειρά ετών, που έφυγε από τη ζωή το

περασμένο Σάββατο.

Η απώλειά  του μας γέμισε θλίψη και πίκρα καθώς υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες, μαζί με τους συναδέλφους του (Α. Ζαμάνη, Στ. Σαμαρά και Α. Ματθαίου) που συνέβαλαν στην οργάνωση και συγκρότηση της  Τράπεζα Γενετικού Υλικού στη Θεσσαλονίκη από το 1981.   Συνέλεξε και μελέτησε το εγχώριο γενετικό υλικό και εργάστηκε αποφασιστικά επί δεκαετίες για την διατήρηση και αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών της χώρας.

Άνθρωπος δοτικός, ευγενής σε όλους και  εργάτης ακούραστος τόσο στο γραφείο μελέτης όσο και στο πεδίο συλλογής μέχρι και τη συνταξιοδότησή του. Διετέλεσε Διευθυντής της  Τράπεζας Γενετικού Υλικού από το 1996 έως το 2004, υπερασπίστηκε σθεναρά το ρόλο της Τράπεζας, οργάνωσε και συμμετείχε σε πλήθος αποστολές συλλογής σε όλη την Ελλάδα.  Αντιπροσώπευσε επάξια τη χώρα σε διεθνής οργανισμούς  και δημοσίευσε πάνω από  50  μελέτες και άρθρα σχετικά με τη διατήρηση γενετικού υλικού, τα άγρια συγγενή με τα καλλιεργούμενα είδη αλλά και τις τοπικές ποκιλίες .

Σε ότι μας αφορά, είχαμε την ευτυχία να τον γνωρίσουμε και να μας καλοδεχτεί στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού το 1994, ως νεαρούς επιστήμονες τότε  και ιδρυτές του Εργαστηρίου Οικολογικής Πρακτικής, μιας εθελοντικής οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη που ασχολούνταν με την Οικολογική Γεωργία και τους παραδοσιακού σπόρους. Ο οξυδερκής νους του και το ευγενές του χαρακτήρα του είδε στα δίκτυά   μας τους αυριανούς φύλακες και συνετούς συνδιαχειριστές της βιοποικιλότητας. Μας εμπιστεύτηκε σπόρους και γνώσεις, τάισε τον ενθουσιασμό μας με σοφία και εμπειρία και   μας καθοδήγησε  να δείξουμε επιστημονική ευθύνη και σοβαρότητα σε ότι κάνουμε.

Από τότε και μέχρι σήμερα, ακόμη και μετά την συνταξιοδότηση του, συνεργαστήκαμε πολύ όμορφα και υποδειγματικά  έχοντας υπ όψιν πόσο δύσκολο είναι το έργο της διατήρησης της γεωργικής βιοποικιλότητας αλλά και πόσο σημαντικό να ενώνονται  όλες δυνάμεις  για το σκοπό αυτό (πολιτεία, επιστήμονες, γεωργοί, δίκτυα,  πολίτες)

Δάσκαλε μας, ελπίζω να μην σε απογοητεύσαμε. Σου είμαστε ευγνώμονες για την παρακαταθήκη που μας άφησες και για  ότι μας έμαθες. Σου υποσχόμαστε όχι μόνο  να θυμόμαστε όσα μας είπες και ότι έκανες για μας και  για αυτή τη χώρα αλλά να συνεχίσουμε ακάθεκτοι το έργο σου.

 Καλό ταξίδι,

 Για τον ΑΙΓΙΛΟΠΑ

Κώστας Κουτής

16 Αυγούστου 2021

ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΑ 37300 ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΤΗΛ ΚΑΙ ΦΑΞ 2428094558