Τρίτη 14 Απριλίου 2009

9η Πανελλαδική Γιορτή
Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

Σάββατο 25 Απριλίου 2009
στην Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου

Οργάνωση Πελίτι

Η γιορτή είναι ανοιχτή για τον κάθε ενδιαφερόμενο.
Μόνο όσοι θα φέρουν σπόρους, φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες ή αυτόχθονα αγροτικά ζώα
θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής.

Αν είστε καλλιεργητής ντόπιων ποικιλιών, κτηνοτρόφος αυτοχθόνων αγροτικών ζώων
ή εθελοντής και θέλετε να συμμετέχετε στην γιορτή η γραμματεία της γιορτής απαρτίζεται από: τη Ζωή, την Ειρήνη και την Ευτυχία
(Για να στείλετε ηλεκτρονικό γράμμα αντιγράψτε τη διεύθυνση.)

Η Ζωή z.theodosaki@hotmail.co.uk συντονίζει τους συμμετέχοντες από τη Θράκη τη Μακεδονία και την Ηπείρο

Η Ειρήνη irini_sotiropoulou@yahoo.com συντονίζει τους συμμετέχοντες από τη Στερέα Ελλάδα, τη Πελοπόννησο, και τα νησιά

Τους συμμετέχοντες από τη Κρήτη συντονίζει ο Κωστής

Η Ευτυχία e.aspromati@infosoc.gr συντονίζει τους συμμετέχοντες από τη Θεσσαλία

Τους Εθελοντές συντονίζει η Ευτυχία e.aspromati@infosoc.gr .

Θα υπάρχει ένα λεωφορείο για τη μεταφορά όσων θα έρθουν στη γιορτή από την Κρήτη και τη Νότια Ελλάδα. Αναχώρηση στις 6 το πρωί από την προβλήτα των Κρητικών καραβιών στον Πειραιά, επιστροφή το βράδυ. Τιμή εισιτηρίου 35 ευρώ για τους μεγάλους 20 ευρώ για τα παιδιά και τους πολύτεκνους. Πληροφορίες στον Κωστή Γυαλιαδάκη στο 6972310981.
Απαραίτητη η προσυνεννόηση

Το Σάββατο στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει λεωφορείο από το ΚΤΕΛ Λάρισας με προορισμό το μοναστήρι. Στις 4 μμ θα επιστρέψει στη Λάρισα.
Πληροφορίες στο ΚΤΕΛ Λάρισας2410537737. διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Όχι στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Monsanto, λέει η Γερμανία

εφημ "ΤΑ ΝΕΑ" 14.4.09

Σταματά την καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού MON810 της Monsanto, η Γερμανία από το φόβο των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Η γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Ίλζε Άιγκνερ ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά η καλλιέργεια της μεταλλαγμένης ποικιλίας καλαμποκιού ΜΟΝ810, όπως έχουν κάνει άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, παρά την αντίθετη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δικαιολόγησε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης λέγοντας πως υπάρχει το ενδεχόμενο αυτοί οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι, που έχουν κατασκευαστεί από τη γιγάντια αμερικανική εταιρεία της αγροτικής βιομηχανίας Monsanto, να δημιουργούν κινδύνους για το περιβάλλον.

Το MON810 είναι ο μοναδικός γενετικά τροποποιημένος οργανισμός που καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχε εγκριθεί για εμπορική χρήση το 1998, για δέκα χρόνια. Οι ειδικοί της ΕΕ εξετάζουν τώρα αν θα ανανεωθεί η έγκριση αυτή.

Μια απόφαση της Επιτροπής, με την υποστήριξη μιας αυξημένης πλειοψηφίας κρατών της ΕΕ, θα μπορούσε να ακυρώσει τη γερμανική απόφαση. Όμως, στις αρχές Μαρτίου, οι υπουργοί Περιβάλλοντος άσκησαν βέτο σε μια πρόταση της Επιτροπής που είχε στόχο να υποχρεωθούν η Αυστρία και η Ουγγαρία να αναθεωρήσουν παρόμοιες απαγορεύσεις και να επιτρέψουν την καλλιέργεια του ΜΟΝ810.

Αυτό το βέτο αποτελεί και ένα καλό προηγούμενο για τη Γαλλία και την Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να ελπίζουν ότι οι απαγορεύσεις που επιβάλλουν στην καλλιέργεια του καλαμποκιού αυτού και οι οποίες πρέπει να υποβληθούν προσεχώς στην ψήφο των χωρών της ΕΕ, θα διατηρηθούν.

Πριν από τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο έχει επίσης ενταχθεί στο στρατόπεδο των αρνητών του ΜΟΝ810, από τα τέλη Μαρτίου.

Σπόροι της ποικιλίας ΜΟΝ810 επρόκειτο να φυτευτούν φέτος σε 36.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στη Γερμανία, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η απαγόρευση αποφασίστηκε έπειτα από πολιτικές πιέσεις, ιδιαίτερα από τη Βαυαρία, όπου έχει την έδρα της η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) της υπουργού Γεωργίας Ίλζε Άγκνερ. Οι γερμανοί Πράσινοι και το αριστερό κόμμα, μαζί με οικολογικές οργανώσεις, ζητούσαν από καιρό μια απαγόρευση. διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ: Γεωργία και Τρόφιμα
- Η οικολογική Πρόταση


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210.3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Γεωργία και Τρόφιμα - Η Οικολογική Πρόταση

Θήβα, Κυριακή 5 Απριλίου, 11 π.μ.

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Θήβας
Λουκά Μπέλλου 1 (έναντι Αρχαιολογικού Μουσείου)

1η Ενότητα
11.00 -11.15, Προσέλευση

11.15 -11.30, Από τη παγκόσμια στη τοπική οικονομία. Η έννοια της τοπικής ανάπτυξης για τους Οικολόγους Πράσινους, Ελένη Τσιομίδου, Ιωσήφ Μπιζέλης

11.30 -11.45, Διαπιστώσεις από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην ελληνική γεωργία ΚΑΠ, Σπύρος Σγούρος

11.45 -12.00, Οι θέσεις των Οικολόγων - Πράσινων για την γεωργία και τα τρόφιμα.
Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της ευρωλίστας των Οικολόγων Πράσινων

12.00 – 12.30 Ερωτήσεις – Διάλογος

12.30 - 12.45 Διάλειμμα

Εκπρόσωποι φορέων
12.45- 13.00, Η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα
Μπάμπης Τσοκανής, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας

13.00 -13.15, Συμπράξεις για να πετύχουμε στον αγροτικό χώρο
Σπύρος Καχριμάνης,Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

13.15-13.30, Η ρύπανση του Ασωπού, οι επιπτώσεις της και προτάσεις αντιμετώπισης, Μαρία Βιτωράκη, Δημήτρης Χρυσαφίδης

13.30 – 14.00 Ερωτήσεις – Διάλογος

2η Ενότητα

14.30 - 18.00 Συνάντηση των μελών της Θ.Ο. για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα
α. αλληλογνωριμία των μελών, τομείς ενδιαφέροντος
β. τρόπος λειτουργίας, τρόποι συμμετοχής και δραστηριοποίησης, υποομάδες, newsletter
γ. Γενική συζήτηση, σχολιασμός των θέσεων των ΟΠ (του κειμένου των Ευρωπαίων Πράσινων για τη διατροφική ασφάλεια, των κειμένων των ΟΠ για τη γεωργία, τα τρόφιμα και τις αγροτικές κινητοποιήσεις). διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Το κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα στη Γερμανία
απαιτεί την απαγόρευση του ΜΟΝ 810

Η Αγροτική Ένωση της Γερμανίας- η οποία είναι δραστήρια κύρια στην παλιά ανατολική πλευρά της- και η οικολογική οργάνωση BUND απαίτησαν, τη Δευτέρα 16/3, από την υπουργό γεωργίας Aigner την απαγόρευση του γ.τ. καλαμποκιού ΜΟΝ810. Τόνισαν μάλιστα οτι αυτό πρέπει να γίνει σύντομα, πριν την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου και το φύτεμά του στα χωράφια, που για τις συνθήκες της χώρας τοποθετείται περίπου στα μέσα του Απριλίου. Για αυτή τη χρονιά προβλέπονται να φυτευθούν με ΜΟΝ810, κύρια στην Ανατολική Γερμανία, 3668 εκτάρια(1 εκτάριο είναι 10 στρέμ.), δηλαδή τα 0,15% των συνολικών προβλεπομένων καλλιεργειών καλαμποκιού στη χώρα. Η ίδια η υπουργός είχε ανακοινώσει προηγουμένως οτι θα ανακαλέσει την άδεια της Μονσάντο, αν αποδειχθεί οτι η παραγωγός εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων και Προστασίας Καταναλωτών. Οι οργανώσεις στηρίζουν την απαίτησή τους για άμεση απαγόρευση, όχι μόνο στο ότι και άλλες χώρες(Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία) το έχουν ήδη απαγορεύσει, αλλά και σε νέες έρευνες στην Αυστρία και Ιταλία. Σύμφωνα με αυτές τις, για πρώτη φορά μεγάλης χρονικής διάρκειας, έρευνες, το συγκεκριμένο γ.τ. καλαμπόκι είναι επιζήμιο για το ανοσιοποιητικό σύστημα των πειραματόζωων ποντικών. “Όποιος καλλιεργεί αυτό το καλαμπόκι, ζημιώνει τη γεωργία”, δήλωσε εκπρόσωπος της Αγροτικής Ένωσης..

Πηγή: www.fr-online.de 17/3/09

Εντωμεταξύ, τους επόμενους μήνες, στις Βρυξέλλες θα παρθούν αποφάσεις για το αν θα δοθούν άδειες για νέες γ.τ. ποικιλίες. Μία συμμαχία από οργανώσεις, που είναι ενάντια στα μεταλλαγμένα, έχουν ξεκινήσει μια ηλεκτρονική καμπάνια, για να απαιτήσουν από τους υπουργούς κάθε χώρας, που διαμορφώνουν την απόφαση, “μια Ευρώπη ελεύθερη από μεταλλαγμένα”.(πληροφορίες στο www.CampAct.de).

Πρόταση για την Ελλάδα: πιστεύω οτι πρέπει να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από τους Ο.Π(;)., που θα κινητοποιήσει τους πιστοποιητικούς, για τα βιολογικά προϊόντα, οργανισμούς στη χώρας, ώστε να κάνουν ελέγχους στα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα για μηδενική περιεκτικότητα σε γ.τ.ο. Ιδίως από τις χώρες εκείνες που έχουν επιτρέψει την καλλιέργεια των γ.τ. ποικιλιών και που υπάρχει σίγουρα επιμόλυνση και των βιολογικών, αλλά δεν θα γράφεται στην ετικέττα. Διότι συμφωνα με τον από 1/1/09 ισχύοντα κανονισμό της Ε.Ε. 834/07, ορίζεται ως ανώτατο όριο παρουσίας γ.τ.ο. στα βιολογικά προϊόντα το 0,9% (το ίδιο ποσοστό που ισχύει και για τα συμβατικά τρόφιμα). Σε περίπτωση που είναι μη μηδενική η περιεκτικότητα να το αναγράφουν στην ελληνική ετικέττα. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευθούν οι έλληνες καταναλωτές και θα προτιμούν ελληνικά αντίστοιχα βιολογικά προϊόντα, με 0% περιεκτικότητα, αφού δεν καλλιεργούνται στην Ελλάδα(;). Ταυτόχρονα όμως θα μπει σε αμφισβήτηση ο κανονισμός για την 0,9% περιεκτικότητα της ΕΕ. Όπως η απαγόρευση έχει ξεκινήσει από περιοχές και κράτη και τώρα αμφισβητείται πια η πολιτική της αδειοδότησης από την Κομμισιόν, έτσι μπορεί να ξεκινήσει και η απαίτηση για μηδενική περιεκτικότητα των γ.τ.ο. σε όλα τα προϊόντα, ξεκινώντας από τα βιολογικά στη χώρα μας.

Γ.Κολέμπας
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ερώτηση Τσιτουρίδη
για το όριο 0,9% ΓΤΟ στα βιολογικά

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Κανονισμός της Ε.Ε. για τα Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα»

Από την αρχή του έτους βρίσκεται σε ισχύ ο Κανονισμός 834/07 της Ε.Ε, ορίζοντας ως ανώτατο όριο εμφάνισης Γενετικών Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στα βιολογικά προϊόντα το 0,9%. Στον προηγούμενο Κανονισμό ΕΟΚ 2092/91, δεν υπήρχε αντίστοιχο όριο, καθώς απαγορευόταν η ύπαρξη ΓΤΟ στα βιολογικά προϊόντα.

Αυτή η εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί ως μια απομάκρυνση από την επιστημονική άποψη που αποφαίνεται ότι βιολογικά προϊόντα και μεταλλαγμένα προϊόντα δεν μπορούν να συνυπάρχουν, αφού είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1. Η Ελλάδα ψήφισε τον Κανονισμό 834/07 που προβλέπει την ύπαρξη γενετικών τροποποιημένων οργανισμών σε βιολογικά προϊόντα; Εάν ναι, γιατί υπαναχώρησε από τη θέση σε σχέση με τον προηγούμενο Κανονισμό ΕΟΚ 2092/91;

2. Εφαρμόζεται ο παραπάνω κανονισμός από την 1η Ιανουαρίου 2009; Εάν ναι, υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου για την τήρηση του ανώτατου ορίου 0,9% εμφάνισης γενετικών τροποποιημένων οργανισμών σε βιολογικά προϊοντα, και ποιοι είναι αυτοί;


Αθήνα, Μάρτιος 2009 Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Χάμπουργκερ ή διατροφή
με ντόπια βιολογικά προιόντα;

του Παύλου Δασκαλάκη,
Υπεύθυνου λειτουργίας του ΚΠΕ Ιεράπετρας

(Μια πολύ καλή πρόταση για τα δύο ΚΠΕ Φθιώτιδας στα πλαίσια της στήριξης της βιολογικής γεωργίας στο νομό μας)

Στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ιεράπετρας, αποφασίσαμε, κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, να προσφέρουμε στους μαθητές που παρακολουθούν τα σχολικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έχουμε σχεδιάσει, αντί ενός σάντουιτς, ένα πλήρες υγιεινό δεκατιανό, αποτελούμενο από τοπικά βιολογικά προϊόντα.

Δεν το κάναμε μόνο στα πλαίσια του έτους «Γεωργίας, Διατροφής και ποιότητας ζωής» που το 2009, είναι έτσι κηρυγμένο, ως θεματικό έτος, από τον ΟΗΕ και την ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά επειδή είμαστε πεισμένοι ότι αυτό πρέπει να γίνεται και στην καθημερινότητα. Θα πρέπει με αποφάσεις των Δ/ντών των σχολείων και των Συλλόγων διδασκόντων στα σχολεία, ας είναι η Ιεράπετρα πρωτοπόρα στην Κρήτη αφού διαθέτει τέτοια προϊόντα, να τροφοδοτούνται με αυτά τα κυλικεία των σχολείων και οι μαθητές να απολαμβάνουν μια υγιεινή και νόστιμη τροφή. Φυσικά, χρειάζεται και η συντονισμένη προσπάθεια και αγωγή από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για να έχει επιτυχία αυτή η προσπάθεια.

Στην αρχή, συζητήσαμε τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα τέτοιο «κολατσιό» ανά άτομο. Μια ντοματούλα, ένα μικρό αγγουράκι, βραστό αυγουλάκι, που από στατιστικές όταν το παιδί πάει στο δημοτικό και το γυμνάσιο «ξεχνιέται» ως διατροφική αξία, λίγο τυράκι και φυσικά, ψωμάκι. Επίσης, σκεφτήκαμε να συμπεριλάβουμε και ένα φρούτο εποχής, ένα χυμό και λίγο νεράκι, απαραίτητο εφόδιο στις μεγάλες διαδρομές που διανύει ο μαθητής συμμετέχοντας στα προγράμματά μας. Η πρώτη μας αγωνία ήταν, αν όλα αυτά θα μπορέσουμε να τα βρούμε στην τοπική αγορά ή να τα προμηθευτούμε από την κοντύτερη το δυνατό περιοχή. Γνωρίζαμε ότι στην Ιεράπετρα από ντόπιους παραγωγούς, παράγονται ωραιότατα και υγιεινά κηπευτικά και ότι στην Κρήτη, υπάρχει μονάδα παραγωγής βιολογικών αυγών, ενώ μπορείς να βρεις και εξαιρετικής ποιότητας τυρί. Άρα θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με καλούς όρους τη δύσκολη προσπάθεια. Όμως μας ενδιέφερε και πόσο θα κόστιζε ένα τέτοιο «κολατσιό», διότι δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να μετράμε και την τελευταία μας «δραχμή», μιας και τα χρήματα με τα οποία επιχορηγούμαστε προέρχονται κατά 75% από την ΕΕ και κατά 25% από τον προϋπολογισμό της χώρας μας. Έτσι αφού πήραμε προσφορές, διαπιστώσαμε ότι ένα τέτοιο πλούσιο κολατσιό, θα κυμαίνονταν γύρω στα 4,5 ευρώ, όταν μόνο το σάντουιτς με το νερό, που δίναμε στα παιδιά την προηγούμενη σχολική χρονιά έφθανε το 1,5ευρώ. Θα πείτε πως πρόκειται να τροφοδοτηθούν πάνω από 1500μαθητές και 200 εκπαιδευτικοί και το κόστος είναι αρκετό, όμως θεωρήσαμε ότι αξίζει τον κόπο. Ας βγάλουμε λιγότερες αφίσες, βρε αδελφέ…

Στα πρώτα σχολεία που μας επισκέφτηκαν πριν τις γιορτές (στη φωτογραφία η επίσκεψη των Ειδικών σχολείων της πόλης μας), πιλοτικά εντάξαμε αυτό το δεκατιανό στα προγράμματα. Οι μαθητές που παρακολουθούν τα προγράμματά μας, χωρίζονται πάντα σε μικρές ομάδες, ώστε με λιγότερα άτομα να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι να και τα τρία πανεράκια μας με τα φαγητά μέσα, να και τα τραπεζομάντηλά μας και όταν είσαι στη φύση, πολύ εύκολα βρίσκεις ένα σκιερό μέρος για να κάνεις το «πικ-νικ» σου και έχεις πολύ, μα πολύ όρεξη, να γευτείς τις τόσο υπέροχες γεύσεις Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ενθουσιασμένοι. Στην πράξη διαπιστώνουμε ότι όλα τα φαγώσιμα… εξαφανίζονται στην κυριολεξία! Τρώγεται και το αυγουλάκι και το αγγουράκι η δε ντοματούλα γίνεται ανάρπαστη.

Μετά τις γιορτές και στη βδομάδα πριν αρχίσουν να μας επισκέπτονται τα σχολεία, σαν παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Ιεράπετρας, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τον παραγωγό από τον οποίο προμηθευόμαστε τα κηπευτικά, που είναι ο κ. Τάσος Αγγελάκης. Έτσι την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, με ξεναγό τη Γεωπόνο και συνεργάτη του ΚΠΕ Ιεράπετρας κ. Ρέα Πηγιάκη βρεθήκαμε στα θερμοκήπια όπου ο κ. Αγγελάκης καλλιεργεί βιολογικά τα προϊόντα του. Η μονάδα του είναι σύγχρονη και καλά οργανωμένη. Στο πρώτο θερμοκήπιο ενημερωθήκαμε για το πώς καλλιεργείται το αγγούρι, πως αντιμετωπίζονται τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα που έχει σαν προϊόν, μιας και αναπτύσσει πολλές ασθένειες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν, χωρίς την χρήση χημικών φυτοφαρμάκων. Για το λόγο αυτό είναι και αρκετά ακριβότερο σαν προϊόν, σε σχέση με αυτό που καλλιεργείται συμβατικά. Επίσης στον ίδιο χώρο είδαμε την πιπεριά, ενώ σε ξεχωριστό θερμοκήπιο ενημερωθήκαμε για την καλλιέργεια της ντομάτας. Εδώ πραγματικά η εμπειρία ήταν εξαιρετική, μιας και γευτήκαμε διαφόρων ειδών ποικιλίες, με ποιο εντυπωσιακή αυτή της μαύρης ντομάτας, που αν και είναι ξενικό είδος έχει εκπληκτική γεύση και όπως μας εξήγησαν προσδίδει πολλά θρεπτικά στοιχεία στον ανθρώπινο οργανισμό. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το χώρο όπου παρασκευάζεται το κομπόστ. Στο χώρο αυτό γίνεται επεξεργασία φυκιών της θάλασσας, φυτικών αποβλήτων που προέρχονται από το ίδιο το θερμοκήπιο και … κατσίγαρου ενός τουλάχιστον έτους. Από όλα αυτά τα υλικά παράγεται ένα υγρό λίπασμα, που σε αυτή τη φάση, αφού ήδη έχουν γίνει οι σχετικές αναλύσεις, πειραματικά διοχετεύεται σε ορισμένα φυτά και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Ο κ. Αγγελάκης, πιστεύει ότι από τη νέα καλλιεργητική σεζόν θα είναι σε θέση να λιπαίνει τα χωράφια του με το κομπόστ που ο ίδιος θα παράγει.

Σε αυτό το σημείο, εμείς δεν έχουμε παρά να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας σε αυτόν τον πρωτοπόρο παραγωγό, που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα σε όλους τους παραγωγούς που παράγουν με συμβατικές μεθόδους, δείχνοντας ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον της γεωργίας στον τόπο μας. Η βιολογική καλλιέργεια, γίνεται σε χώρους όπου ούτε ο παραγωγός αλλά ούτε και τα προϊόντα εκτίθενται στα φυτοφάρμακα, υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση σε χρήματα από τη μη χρήση φυτοφαρμάκων, υπάρχει εξοικονόμηση νερού αφού μια βιολογική καλλιέργεια χρειάζεται πολύ λιγότερο νερό, μπορείς άφοβα να παράγεις το δικό σου κομπόστ και να γλυτώσεις και από τα λιπάσματα, ενώ πάντα τα βιολογικά προϊόντα έχουν σαφώς καλύτερες τιμές στην αγορά και μεγαλύτερες προοπτικές, μιας και οι καταναλωτές πλέον τα προτιμούν ολοένα και περισσότερο.

Μας έδωσε την υπόσχεση, να ενημερώσει σε συνεργασία με την κ. Πηγιάκη, την ομάδα των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν στο τριήμερο σεμινάριο που θα διοργανώσουμε αρχές Μαρτίου και που αρκετοί από αυτούς θα προέρχονται εκτός Ιεράπετρας και Κρήτης.
Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις, με ενισχυμένη την πεποίθησή μας, ότι το μέλλον της Ιεράπετρας είναι η βιολογική γεωργία και ότι τα παιδιά μας αλλά και εμείς θα πρέπει άφοβα να τα προτιμάμε κλείνοντας τα αυτιά μας στις σειρήνες που σπέρνουν διάφορες ψευδείς ειδήσεις γι΄ αυτά. διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Η βιολογική γεωργία στο Νομό Φθιώτιδας
Μια πρώτη επεξεργασία της λίστας των βιοκαλλιεργητών

Σύμφωνα με τον ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ 3.1 “ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ” της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Φθιώτιδας, στο νομό μας έχουν ενταχθεί 573 βιοκαλλιεργητές με 37.309 στρέμματα Από το σύνολο:

13.207 στρέμ είναι ελιές, ποσοστό 35,4%
11.855 στρέμ είναι μηδική - τριφύλλι, ποσοστό 31,77%
4.264 στρέμ είναι σιτηρά, ποσοστό 11,43%
1.544 στρέμ είναι κριθάρι, ποσοστό 4,14%
2.434 στρέμ είναι βίκος, ποσοστό 6,52%
936 στρέμ είναι βαμβάκι, ποσοστό 2,51%
465 στρέμ είναι ρεβύθια, ποσοστό 1,25 %
456 στρέμ είναι ρύζι, ποσοστό 1,22 %

Αυτές οι οκτώ παραγωγές αντιπροσωπεύουν το 94,2% του συνόλου των καλλιεργειών. Στα κηπευτικά, που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, συναντήσαμε μόνο έξι βιοκαλλιεργητές με 73,4 στρέμματα (2 Λιβανάτες, 2 Αταλάντη, 1 Αμφίκλεια και 1 στο Ζέλι Αταλάντης). Από τους 573 βιοκαλλιεργητές, οι 106 είναι στο χωριό Μαλεσίνα με 4.400 στρέμματα ελιές. Ο καθένας δηλαδή από αυτούς έχει μέσο όρο 42 στρέμματα καλλιέργεια ελιάς περίπου.

Η βιολογική παραγωγή στη Φθιώτιδα φαίνεται να εστιάζει σε "εύκολες” καλλιέργειες, όπως η ελιά και η μηδική(τριφύλλι). Αυτό ήταν αναμενόμενο. Η μηδική δεν είχε “βγάλει” Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης. Υπήρχε και μια αυξημένη ανάγκη για χονδροειδείς ζωοτροφές, οπότε ήταν λογικό να στραφούν όλοι οι παραγωγοί σε μαζικές εντάξεις της μηδικής, ώστε πολλοί να μιλάνε στην προηγούμενη περίοδο για μηδικοποίηση της Βιολογικής.

Η βιολογική γεωργία όμως οφείλει να επικεντρωθεί στα προϊόντα πρώτης διατροφικής ανάγκης και να «στρώσει» το τραπέζι των τοπικών καταναλωτών με προϊόντα που «γράφουν» μηδενικά χιλιόμετρα απόστασης από τον τόπο παραγωγής.

Έχει νόημα στην Φθιώτιδα να λέμε ότι έχουμε εντάξει 573 βιοκαλλιεργητές με 37.000 στρέμματα ενώ τίποτα δεν φτάνει στο τραπέζι των κατοίκων του Νομού ή στην τοπική εφοδιαστική αλυσίδα; Και ως πότε οι πιο ευαισθητοποιημένοι θα προμηθεύονται βιολογικά προϊόντα με προέλευση Ν. Αμερικής;

Πού είναι το βιολογικό ψωμί και τα προϊόντα αρτοποιίας;…τόσα στρέμματα με βιολογικά σιτηρά έχουμε εντάξει. Δεν αναφερόμαστε στο βιολογικό γάλα και κρέας που είναι ανάρπαστα. Παρόλα αυτά ελλείψει νομικού πλαισίου στην τυποποίηση δεν φτάνουν ποτέ στο τραπέζι μας τα προϊόντα ζωικής, ενώ όλα σχεδόν τα ενταγμένα αγροτεμάχια παράγουν μόνο βιολογικές ζωοτροφές, πού μικραίνουν έτσι τα περιθώρια για παραγωγή προϊόντων φυτικής.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τον γεωργικό σύμβουλο μέχρι τον φορέα πιστοποίησης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν το ανάλογο μερίδιο ευθύνης γιατί μετατρέψανε τα βιολογικά προϊόντα σε προϊόντα γραφειοκρατίας και όχι σε προϊόντα “μιας άλλης γεωργίας”, μιας άλλης κουλτούρας για τη ζωή στην ύπαιθρο, που ενσωματώνουν μέσα τους περιβαλλοντικές αξίες και την επιχειρηματική ηθική.

Πότε άραγε θα διαμορφώσουμε το θεσμικό πλαίσιο της πολυλειτουργικής αγροτουριστικής επιχείρησης; Πότε θα θεσπίσουμε κριτήρια για ποιοτικές υπηρεσίες σε τέτοιες μονάδες; Στην Ελλάδα σήμερα ο κάθε επιτήδειος προσχηματικά δηλώνει αγρότης ή επισκέψιμο αγρόκτημα ή αγροτουριστική μονάδα και πουλά ό,τι θέλει ως παραγωγός (για μειωμένη φορολογία…), ενώ είναι επί της ουσίας έμπορος και προμηθεύεται τον κύριο όγκο των προϊόντων του από τις μεγάλες αλυσίδες.

Σε μια άλλη περίπτωση, οι γνήσιοι παραγωγοί ζαλισμένοι από τη γραφειοκρατία και τις πολλές αδειοδοτήσεις που απαιτούνται, εγκαταλείπουν τις δικτυώσεις παραγωγού – καταναλωτή, που φιλοδοξούν να έχουν τα επισκέψιμα αγροκτήματα, στα χέρια εμπόρων που παριστάνουν τους αγρότες.

Υπάρχουν σήμερα φωνές που λένε ότι η φτώχεια μετανάστευσε στις μεγάλες πόλεις και πολλοί είναι αυτοί που θα αρνούνταν να χρηματοδοτήσουν βιολογικές παραγωγές, που δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν στο τραπέζι τους. “Γιατί να επιδοτώ με τους φόρους μου μια παραγωγή που δεν με αφορά” λένε πολλοί. Ας προσανατολισθεί η βιολογική σε βρώσιμα προϊόντα!.

Μερικές ακόμα παρατηρήσεις

- Στην Νέα ΚΥΑ των Αγροπεριβαλλοντικών προβλέπεται να ενισχύονται με κριτήρια οι καλλιέργειες ανάλογα με το ποια ποιοτικά κριτήρια δηλώνουν ότι θα παράγουν οι παραγωγοί.

- Ο βίκος και γενικά τα ψυχανθή θα έπρεπε να ήταν στα επίπεδα του 10% του συνόλου των αροτραίων για να είναι σύμφωνα με τους κώδικες ορθής Γεωργικής Πρακτικής για να ξεκουράζονται τα αγροτεμάχια.

- Ο Νομός Φθιώτιδας δεν έχει πολύ κτηνοτροφία. Μπορεί όμως να στραφεί σε πράσινες ζωοτροφές στα αγροτεμάχια χαμηλής αξίας και να καλύψει με ζωοτροφές όλη την Χώρα, μια και βρίσκεται στο κομβικό σημείο από άποψη μεταφοράς και αποστάσεων.

- Ο μικρός κλήρος ανά παραγωγό δεν συμφέρει για δημητριακά και ζωοτροφές. Θέλει από 300 στρ και άνω. Η πολυτεμαχισμένη ιδιοκτησία και ο μικρός αριθμός ανά παραγωγό ευνοεί καλλιέργειες κηπευτικών(με την προϋπόθεση να υπάρχει νερό).

- Ελάχιστα τα αρωματικά φυτά στις ορεινές περιοχές. Η ρίγανη της Λαμίας είναι η πιο πλούσια σε αιθέριο έλαιο (καρβακρόλη >80%) και δεν έχει ούτε καν καταγραφεί για να προστατευθεί σε κάποια τράπεζα γενετικού υλικού!. Ενώ λοιπόν η αρωματική χλωρίδα της Φθιώτιδας είναι χρυσάφι, δεν έχει αξιοποιηθεί από τη βιολογική γεωργία.

(Το πως και πόσο επιδοτείται γενικά η βιολογική γεωργία διαβάστε στη σελ 35 στο σχέδιο της ΚΥΑ. : http://www.a-cert.org/images/site/1005/454_4.pdf)

«Εχει μέλλον η βιολογική παραγωγή στη Φιώτιδα; Αξίζει να ασχοληθούμε με τα βιολογικά;» θα ρώταγε κάποιος… ΝAΙ, υπό προϋποθέσεις είναι η απάντηση. Δείτε μερικές σκέψεις γύρω από τον τοπικό τουρισμό και τη βιολογική παραγωγή:

- Αρχικά καταγράφονται τι είδους και τι ποσότητες σε προϊόντα καταναλώνουν οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας, που απορροφούν σημαντικές ποσότητες από αλλού.
- Απ’ αυτά σε τι ποσότητες, σε τι ποιότητα (πιστοποιημένη) και με τι κόστος μπορούν να παράγονται. Μπορεί να γίνει μια προσέγγιση και να ερευνηθεί η τοπική αγορά με προσωπικές επαφές ή με ειδικούς συμβούλους.
- Συνάπτονται Συμφωνίες - Συμβάσεις έργου Συμβολαιακής Γεωργίας με Μονάδες, που έχουν (αν έχουν) Συστήματα Ποιότητας (ΙSO 22000). Για Ποιότητα Α΄Β΄Γ θα υπογραφούν και θα υπάρξουν δεσμεύσεις με ρήτρες για τις ανάλογες τιμές. Τα προϊόντα πωλούνται τον χειμώνα όταν υπογράφονται τα Συμβόλαια, όχι το καλοκαίρι πάνω στη συγκομιδή. Τότε εστιάζεται η παραγωγή μόνο την Α΄ Ποιότητα.
- Η Δικτύωση ανανεώνεται και με άλλους κωδικούς προϊόντων κάνοντας συνεργασίες και με άλλους αγρότες παραγωγούς. Στόχος θα είναι η Δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας για παραγωγή με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που θα τροφοδοτεί αποκλειστικά όλη την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα της περιοχής.
>
…Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα,
η γη σοδειά να δώσει,
χρειάζονται κι άλλα πολλά,
και προπαντός η γνώση…
(Kωστής Παλαμάς)

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων
(σε συνεργασία με τον Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, γεωπόνο)
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...